Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami



  
     Dzisiaj podaje przepis na zapiekankę z kurczakiem. Całość składa się z czterech warstw: kurczaka, pieczarek, majonezu i sera. Jest bardzo prosta w przygotowaniu a największy nakład pracy wykonamy przy obieraniu pieczarek i rozbijaniu mięsa. Zapiekanka jest bardzo dobra, smaki fajnie się komponują, trochę kalorii w niej czyha, ale myślę sobie, że od czasu do czasu można sobie pozwolić i zadowolić swój brzuszek . To jest jedna z tych potraw, która lepiej smakuje niż wygląda. Przepis dostałam od brata.


Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka 
  • 500 g pieczarek
  • 5- 6 łyżek majonezu 
  • 150 g sera żółtego 
  • sól i pieprz
  • przyprawy np.ostra papryka, tymianek, rozmaryn,
  • sreberko albo papier do pieczenia

      Piersi z kurczaka rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i przyprawami (można użyć dowolnych, ulubionych przypraw). Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Do cebuli wrzucić pieczarki i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
      Na blaszce układamy kolejno piersi z kurczaka, pieczarki, majonez i starty na dużych oczkach ser. Blaszkę przykrywamy sreberkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200*C i pieczemy 30 minut po upływie tego czasu zdejmujemy z blachy folie i pieczemy jeszcze 10 minut.


Komentarze

  1. Kurczak i ciągnący się ser... Kuszące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Chociaż pewnie zastąpiłabym majonez jakimś jogurtem/rozbełtanym z mlekiem lub śmietaną jajkiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapiekanki zdecydowanie są niefotogeniczne! ba, najczęściej nawet nie da się ich ładnie przełożyć na talerz :) dlatego, choć przyrządzam je dość często, to nie pokazuję na blogu... może kiedyś się uda? niedawno jadłam wersję podobną do Twojej, lecz zamiast kurczaka była biała ryba, a zamiast majonezu śmietana. niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha!:) uwielbiam pod każdą postacią, a przede wszystkim z kurczakiem:)to prawda one są niefotogeniczne, ale każdy wie, że są szybkie i dobrze smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tą niefotogenicznością to gruba przesada. Jak dla mnie, zapiekanka wygląda bardzo smakowicie, a składniki w przepisie tylko to potwierdzają.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok