Przejdź do głównej zawartości

Quiche z wędzonym łososiem




           Małżon pojechał na delegacje, a ja mogłam sobie zrobić obiad dla siebie i pod moje upodobania i na co padło a no na słynny placek z Lotaryngii. Quiche robi się z ciasta kruchego z sosem śmietanowo-jajecznym i dodatkami. Najbardziej znany jest quiche lorraine ze słonego kruchego ciasta oraz jaj, śmietany, boczku, żółtego sera i natki. Ja postawiłam na inne dodatki: łososia, brokuła, szparagi i ser pleśniowy. Mniam było pysznie! nawet młody wcinał:D


Składniki:


Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1/2 łyżeczki soli 

Nadzienie:
  • 150 g wędzonego łososia
  • 12 dag szparagów ze słoika 
  • 1/4 brokuła 
  • 150 g gęstego jogurtu
  • 150 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 50 g sera pleśniowego 
  • pieprz 
  • forma do tart 26 cm

      Masło pokroić z mąką, dodać sól, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować między dwoma   arkuszami papieru, przenieść na natłuszczoną blaszkę i docisnąć do brzegów. Włożyć do lodówki na 30 minut.
 Brokuła podzielić na różyczki, z blanszować i dokładnie osączyć. Szparagi pokroić na kawałki, łososia w paseczki.
     Po nakłuwać ciasto widelcem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220*C i piec 15 minut.
Do miski wlać jogurt, śmietanę, dodać ser, jajka, doprawić pieprzem i wymieszać do połączenia składników.
     Ciasto wyjąc z piekarnika wylać 1/3 sosu, na wierzchu ułożyć dodatki i polać pozostałą częścią sosu. Obniżyć temp. w piekarniku do 180*C i piec jeszcze około 40 minut, aż nadzienie się zarumieni i stężeje.


Komentarze

  1. Wygląda pysznie :) Nie robiłam jeszcze takiego, więc może warto wypróbować? :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pyszności, dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! Podziwiam, że pod nieobecność Małżona:-) chciało Ci się dla samej siebie preparowac takie danie. Ja w takich sytuacjach jestem bardziej leniwa. Choć uwielbiam gotować, to wtedy od gotowania odpoczywam...i wrzucam tryb kanapkowo-przekąskowy:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. ooj, wygląda przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się zapowiada!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne! Ja też chcę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności:)! Porywam kawałek....;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznosci serwujesz ! Wspaniałe ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. fantastyczne dodatki! tarta musiała być obłędna

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam w tym tygodniu podobną z takim samym ciastem ale z wędliną. Twoją wersję też muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dziwię się, że Młody wcinał! Sama bym spory kawałek zjadła! Pyszne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dla mnie też idealne :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. pychota!:) uwielbiam takie wytrawne wypieki- jestem ich wielką fanką:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak pysznie wygląda! Chrupnęłabym;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok