Przejdź do głównej zawartości

Tarta bananowo-czekoladowa



     Weekend zleciał jak z bicza strzelił. Sobotę spędziłam w towarzystwie wielkopolskich blogerek. Byłyśmy w Warszawie na Food Blogger Fest. Było ciekawie! A niedziele spędziłam na wygłupach z moimi chłopakami. Oczywiście w między czasie musiałam coś upiec, moja kawka czuła się taka samotna :D A że czekolady i bananów u nas zawszę pod dostatkiem padło na tartę. Tartę na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów w połączeniu z bananami i czekoladą tworzy smaczne połączenie.


Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki 
  • 50 g zmielonych migdałów 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 150 g masła 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 

Nadzienie :
  • 3 banany 
  • 100 g czekolady mlecznej albo gorzkiej 
  •  150 ml mleka
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka masła
Forma do tarty 20 cm


      Mąkę przesiać, dodać masło i pokroić. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i  włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Przenieść na formę, docisnąć do brzegów i po nakłuwać ciasto widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 15 minut.
       Banany obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło wrzucić banany, posypać cynamonem i chwilę podsmażyć. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę z połamana czekoladą, mlekiem i jajkiem. Podgrzewać cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady. Wyjąć z piekarnika ciasto, wyłożyć banany, polać masą czekoladową i włożyć do piekarnika na 20 minut.





Komentarze

  1. Idealna!!! :D Proszę o kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem spragniona słodkiego a to połączenie mi pasuje.
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko! Banany i czekolada to zgrany duet.... Więc tylko iść do kuchni po kawałek takiej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym kawałeczek albo dwa ;)
    pozdr
    P.

    OdpowiedzUsuń
  5. Migdałowe ciasto i czekolada - czy może być coś lepszego na deser ? :):):)
    Wspaniała tarta...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie - świetne połączenia czekolada i banany ummm sama rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Banany z czekoladą to mój ulubiony duet! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. No cóż... mogę tylko powiedzieć, że porywam to co pozostało ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. ...przepysznie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Połączenie bananów z czekoladą zawsze smakuje wyśmienicie. Podoba mi się pomysł na migdałowy spód do tarty, a tarta jako całość też mi się podoba oczywiście...:-))

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekolada zawsze jest dobra!
    Tarta wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda rewelacyjnie i bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam
    Jak beda wygladaly skladniki na forme 26/27cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz sobie poszukać przelicznik foremek. Wpisz wielkość foremki i składniki i ci obliczy :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok