Przejdź do głównej zawartości

Ciasto tortowe z ananasem




 Przepis na ciasto znaleziony wieki temu na WŻ. Ciasto towarzyszy mi i mojej rodzinie w bardzo wielu uroczystościach np. roczek mojego chrześniaka. Jest pyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. I tak sobie pomyślałam, że nie może go zabraknąć na blogu.

Muszę się jeszcze wytłumaczyć. Jak zapewne widzicie górny biszkopt zamiast być żółty jest szary a stało się to tak, że przez pomyłkę wsypałam kisiel. A nie miałam już jajek żeby upiec kolejny. Mam nadzieję, że mi wybaczycie:D


Składniki:

Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 9 czubatych łyżek mąki krupczatki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt różowy:
  • 6 jajek
  • 6 czubatych łyżek mąki krupczatki 
  • 4 kisiele wiśniowe ( każdy miał 77 g)
  • 6 łyżek cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa:
  • 2 puszki ananasów 
  • 300 g masła
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 3/4 kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru 

Dodatkowo:
  • 250 ml śmietany kremówki 
  • żelatyna albo śmietan-fix
  • wiórki kokosowe 
  • foremka 26/40
  • woda z sokiem cytrynowym do nasączenia ciasta


       Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C. Tak samo postąpić z różowym biszkoptem. Oba biszkopty należy piec na blaszkach o zbliżonym rozmiarze.
       Ananasy osączyć. Z soku odlać 400 ml ( jeśli tyle nie będzie uzupełnić wodą). Na soku ugotować budyń, ostudzić. Ananasy pokroić w drobną kostkę, kilka sztuk(5-6) zostawić do dekoracji.
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce śmietany i budyniu, na koniec dodać pokrojone ananasy.
Biszkopty przekroić, nasączyć wodą z sokiem.
       Układać na przemian: biszkopt różowy, masa, biszkopt jasny, masa, różowy, masa, jasny. Na jasnym wykładamy ubitą kremówkę z dodatkiem żelatyny, posypujemy wiórkami i dekorujemy kawałkami ananasów.


- Jeśli boimy się przekroić biszkopt na pół radzę upiec cztery osobne biszkopty.








Komentarze

  1. Szkoda, że w najbliższym czasie nie mam w rodzinie żadnych urodzin ;) Wygląda super! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i urocze!
    Przypomina mi ciastka tortowe z pewnej znanej cukierni,które namiętnie kupowałam po drodze ze szkoły do domu.
    To były licealne czasy...
    Obudziłaś moje słodkie wspomnienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajowe ciacho. No i ten krem ananasowy! :-) Takie pomyłki mogą się zdarzyć każdemu i zupełnie nie należy się nimi przejmować:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Ten krem ananasowy musi być pyszny! A ciacho ślicznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, strasznie dawno nie jadłam takiego pysznego biszkoptu...:)!

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszny przekładaniec, wygląda bardzo kusząco ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj do kawusi by się zjadło... Kusisz tymi ciachami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok