Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z amarantusem



     Bardzo szybki i zdrowy sposób na ciasteczka. Ziarna amarantusa są bogate w łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor, potas, magnez i kwasy tłuszczowe. Ciasteczka zawierają ponadto mielone migdały, wiórki kokosowe i miód.



Składniki:

  • 3,5 szklanki poppingu z amarantusa
  • 200 g mielonych migdałów 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki miodu 
  • 1 jajko 

    Wszystkie składniki wymieszać. Odrywać kawałki ciasta i uformować niewielkie kulki, lekko spłaszczyć i położyć na natłuszczonej blaszce. Piec 10-12 minut w 180*C. Ciasteczka będą już upieczone gdy spód zrobi się brązowy.

- Migdały można zastąpić płatkami owsianymi albo mąką orkiszową
- Wiórki kokosowe można zastąpić sezamem, żurawiną albo orzechami laskowymi






Komentarze

  1. Na pewno je zrobię! Bardzo lubię popping z amarantusa i staram się go przemycać w różnych posiłkach ;) A te ciasteczka muszą być przepyszne! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłam nic z amarantusem. Czy ten popping jest bardzo trudno dostępny? Domyślam się, że nie znajdę go w każdym sklepie.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym może nie ale w markecie na pewno. Koszt to około 6 zł

      Usuń
  3. smacznie wyglądająca prostota :) myślę że mam szanse zdobyć dziś ten popping. dziś nie dziś - spróbuję przemycić to zdrowie mojemu łakociowemu łasuchowi
    kiedyś nabyłam ziarna amarantusa w postaci takiej do gotowania, jak kaszę. miał bardzo specyficzny, dla mnie ciekawy smak, ale był twardawy. spodziewam się po poppingu czegoś w stylu dmuchanego ryżu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu - to doskonały przepis ...
    Amarantus jest prawdopodobnie najzdrowszy wśród zbóż ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka wspaniałe, wyglądają przepysznie i bardzo ładnie się prezentują !

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczę, jakoś jeszcze nigdy nie próbowałam amarantusa. Chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie miałam okazji spróbować takich ciasteczek - podkradam kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę kiedyś spróbować! :) Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nigdy nie próbowałam amarantusa, a tyle dobrego o nim słyszałam. Twoje ciasteczka wyglądają pięknie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachwycające i cudowne smaki ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a czy mogłabyś powiedzieć ile sztuk Ci tych ciasteczek wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pamiętam, sory :D ale na pewno gdzieś w okolicach 20 sztuk.

      Usuń
  12. Wypróbowałam przepis, tylko zamiast migdałów dodałam płatki owsiane i ciasteczka wyszły naprawdę przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok