Przejdź do głównej zawartości

Ciasto śmietankowe z puree truskawkowym




     My, walentynki obchodzimy w weekend. Na tą okazje jako dobra żona ;} postanowiłam mężowi przygotować jego ulubione ciasto, deser czyli sernik na zimno. Klasyka, nic wyszukanego, ale małżon lubi to ciasto. Ciasteczkowo-czekoladowy spód, masa śmietankowa, przykryta dużą ilością galaretki połączonej z puree truskawkowym. Mniam, mniam :D


Składniki:


Spód:
  • 330g ciastek markiz z nadzieniem czekoladowym
  • 1 czubata łyżka nutelli 
  • 50 g rozpuszczonego masła

Masa śmietankowa:
  • 250 ml śmietanki kremówki 
  • 300 ml jogurtu naturalnego albo greckiego 
  • 2 serki waniliowe (2 x 175g)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Galaretka:
  • 500 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych) 
  • 3 galaretki truskawkowe 

      Ciastka zmielić albo wrzucić do blendera i rozdrobnić. Połączyć z masłem i nutellą. Wyłożyć na dno tortownicy i równomiernie rozłożyć jednocześnie dociskając do dna.
      Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek, jogurt i cukier, połączyć. Żelatynę rozpuścić podgrzewając ją na małym ogniu, ostudzić. Do masy śmietankowej wlać żelatynę i jeszcze raz wszystko wymieszać. Wylać na wcześniej przygotowany spód.
     Truskawki rozmrozić i zmiksować na papkę. Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody, odstawić do stężenia. Gdy galaretka przestygnie i zacznie tężeć połączyć ją z puree truskawkowym. Wylać na masę śmietankową i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.


Komentarze

  1. Ta warstwa truskawek...
    Ach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki w lutym są nie do pogardzenia. Zazdroszczę Małżonowi.:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko, zakochałam się w tej warstwie truskawkowego musu, nie dziwię się mężowi, że to jego ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne!:) ale mi smaku narobiłaś:) i od razu z latem się kojarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwycające i kusi pysznym smakiem ! A ten Mus truskawkowy doskonały i już poczułam zapach lata !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ajć, ależ kusisz ! Świetne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo dobra żona z Ciebie :) świetny pomysł z puree truskawkowym

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie! dobrze mieć tych mężów, co to radzą sobie z każdą ilością ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Absolutnie cudowne połączenie...chętnie bym kawałek skubnęła;)!

    OdpowiedzUsuń
  10. ja się nie dziwię, że mąż lubi:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje truskawkowe marzenie :) uwielbiam sernik na zimno ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciacho pychotka i jakby to Leoś powiedział mniam mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobię takie na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam.... jest PRZEPYSZNE!!!! i te truskawki ummm pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. chętnie wypróbuję ale mam pytanie- jakiej średnicy ma być tortownica? :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok