Przejdź do głównej zawartości

Pasta do kanapek trzy-sery z orzechami pekan






        Jeśli lubicie kupować gotowe pasty serowe z orzechami to gwarantuje że pokochacie tę pastę. Połączenie słonych serów parmezanu i fety z kremową ricottą to jest to a jak dodamy jeszcze garść orzechów i cebulę pasta nabiera charakteru. Pasta jest lekko słona i lekko ostra. Na kanapki sprawdzi się fantastycznie będzie pasować też do krakersów jako przekąska na imprezie.



Składniki: 
  • 150 g fety 
  • 50 g parmezanu 
  • 100 g ricotty 
  • 50 g orzechów pekan 
  • 1/2 małej cebuli 
  • ew. sól i pieprz 



         Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę i orzechy drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie sery ze sobą, dodaj cebulę i orzechy. Jeśli chcesz możesz doprawić solą i pieprzem.  Przechowuj w lodówce pod przykryciem do 5 dni.







Komentarze

  1. Ta pasta musi być wyśmienita! :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pasty kanapkowe, serowej jeszcze nie próbowałam, ale na pewno się skuszę na Twoją pastę :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie serowe pasty na kanapki :) Super pomysł :) Na pewno przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle słałam o tych orzeszkach, ale większej styczności chyba z nimi nie miałam. A wszystko, co ma w nazwie sery zdecydowanie lubię, baaa nawet przepadam :) Także muszę zrobić test u siebie koniecznie. Pamiętasz jeszcze starą, blogową znajomą? :) Wróciłam na dobre do blogowego świata, bardzo stęskniłam się za wszystkimi Twoimi kulinarnymi ciekawostkami i inspiracjami. Pozdrowionka i buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że pamiętam :D Na pewno do ciebie wpadnę :D

      Usuń
  5. Uwielbiam sery więc taka pasta napewno by mi przypadła do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł, zwłaszcz, że dodałaś pekany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Toż to serowy raj dla mnie <3 le bym teraz dała za tosta z takim serem, mm ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Każda pasta kanapkowa znajdzie u nas swoje miejsce w porze obiadu :D Lubimy je jeść z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne połączenie smaków! Nie wpadłabym na taki pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to wszystko pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj muszę zrobić sobie taką pastę!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz