Przejdź do głównej zawartości

Brownie z krówkami i orzechami





        Mniam, uwielbiam to czekoladowe ciasto. Jego wilgotny środek i chrupiący wierzch. Z dodatkami zawsze można eksperymentować dzisiaj dodałam krówki ciągutki i orzechy włoskie.



Składniki: 
  • 160 g masła 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 4 jajka 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 łyżka kakao 
  • 80 g krówek 
  • 50 g orzechów włoskich 

Foremka: 22x26 cm



           Czekoladę drobno połam i włóż do garnka. Dodaj masło i szczyptę soli. Rozpuść a następnie przestudź. Jajka wbij do miksera i zacznij ubijać. Gdy będą już lekko podbite pomału, partiami wsypuj cukier. Ubijaj do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło z czekoladą. Ubijaj do połączenia się składników. Dodaj mąkę, kakao, sól i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki.Na wierzchu ułóż pokrojone krówki i kawałki orzechów. Piecz 30 minut w 180*C. 





Komentarze

  1. Przyjeżdżam do Ciebie z duuużą kawą:DDDD

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak borwnies! mnóstwo czekolady to idealne rozwiązanie na chandrę i smutek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko! Co za smaki w jednym ciachu :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba nikt się mu nie oprze;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego ciasta nie musisz mnie namawiać!<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam brownie! Twoje wygląda cudownie i mega smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ rozpusta! Zamawiam kawałek...albo 5 :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Omomomomom:) Pyszności, ja chętnie bym dziś kilka wsunęła, ale pewnie już nic nie zostało, bo tak apetycznie kuszą...

    OdpowiedzUsuń
  9. O ja też uwielbiam! Za ten środek właśnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne ciasto i cudne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie pogardzimy takim ciachem!!!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam brownie. A te dodatki to super pomysł. Muszę spróbować. Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Brownie to jedno z moich ulubionych ciast, ale z krówkami już by mi było za słodko.
    Mimo wszystko, wygląda nadzwyczaj smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Orzechy, krówka, czekolada?! Genialne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. no nie.. kusić takim dobrodziejstwem?! kto to widział? :(
    A tak na serio: cudoooo.. <3 wygląda perfekcyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. No i mam teraz całą klawiaturę zalaną ślina :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Totalna rozpusta, uwielbiam brownie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz