Przejdź do głównej zawartości

Brownie truflowe ze śliwkami




        Co za połączenie smaków, pyszotka :D Zestawienie czekolady i śliwki zawsze się sprawdza a dodanie do tego zestawu cukierków truflowych jest już fantastyczne. Prawdziwa czekoladowa uczta tylko na blogu Ola in the Kichen :D Zapraszam!


Składniki:
  • 200 g cukierków truflowych 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki kakao 
  • szczypta soli 
  • 3 jajka 
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki 
  • 250 g dojrzałych węgierek 

Foremka 22x26 cm


        Do miski włóż cukierki, połamaną czekoladę, pokrojone masło, kakao i szczyptę soli. Miskę ustaw nad garnkiem z parującą wodą i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź.
Jajka delikatnie ubij następnie pomalutku i partiami wsypuj cukier. Ubijaj do chwili aż masa będzie puszysta a cukier się rozpuści. Cały czas ubijaj i wkładaj po jednej łyżce masy czekoladowej, na końcu dodaj mąkę. Ciasto wylej do foremki na wierzchu ułóż pokrojone w średnią kostkę śliwki. Piecz 30 minut w 180*C.






Komentarze

  1. Uwielbiam cukierki truflowe a w takim cieście muszą genialnie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  2. czekolada + śliwki + cukierki truflowe = jestem na tak :) brownie na pewno jest mniamnusie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany! Mam ślinotok! Genialnie wygląda te brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubimy alkoholowego smaku w słodyczach ale jedynym wyjątkiem do, którego mamy słabość to własnie trufle! A brownie z tymi cukierkami i ukochanymi śliwkami? No po prostu cudo :D Na święta jeszcze sypnąć trochę przyprawy korzennej to już w ogóle będzie czad :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale tu u Ciebie smakowicie... :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojoj przepadłam, uwielbiam trufelki :-) z chęcią bym zjadła kawałek albo nawet dwa :-) pyszne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brownie na bogato! Oj musi smakować wspaniale. Wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, truflowe? Brzmi intrygująco :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Już sama nazwa przekonuje mnie w zupełności:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł z tymi cukierkami. Zapisuję, bo przepis genialny!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz