25.08.2015

Ciasto na spodzie jaglanym z budyniem i brzoskwiniami





        Jeśli lubicie kaszę jaglaną to na pewno przypadnie wam do gustu to ciasto. Takie połączenie jaglanki z kremowym budyniem i słodkimi brzoskwiniami. Bardzo ciekawe i oryginalne w smaku. Na pewno warto jest się pokusić :D 




Składniki: 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 2 szklanki wody 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki drobnego cukru trzcinowego 
  Nadzienie:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka 
  • 270 g dżemu brzoskwiniowego 
  • 8 dojrzałych brzoskwiń 


·         
Tortownica 24 cm


       Kaszę jaglaną porządnie opłucz, zalej 2 szklankami wody dodaj sól i gotuj 20 minut. Po przestudzeniu dodaj cukier i jajka. Wymieszaj do połączenia się składników. Wyłóż na dno foremki i podpiecz 15 minut w 160*C.
       Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu i lekko przestudź. Na podpieczony spód wyłóż  220g dżemu, potem równomiernie rozprowadź budyń a na końcu ułóż obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie. Piecz 40 minut. Po przestudzeniu posmaruj wierzch ciasta pozostałym dżemem wymieszanym z odrobiną wody. 




Przepis został opracowany do letniego wydania Food Culture

17 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciacho. Wygląda pysznie no i ma moją ukochaną kaszę jaglaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaglana to ostatnio moja ulubiona kasza, skusiłabym się na kawałek albo dwa! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się to ciasto. Nie skończyłabym na jednym kawałku!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super! Kasza jaglana działa cuda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaglankę wielbimy pod każdą postacią i już kiedyś robiłyśmy szarlotkę na podobnym spodzie :) Budyń i brzoskwinie też świetnie pasują :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Spód bardzo mi się podoba, musi ciekawie smakować. No i te brzoskwinie tak kuszą:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo jaki fajny pomysł z tą jaglaną! Pięknie wygląda ciacho, wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda! Oj zjadłabym kawałek takiego ciasta nawet teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Coś dla mnie! Na pewno zrobię bo wygląda świetnie a smakuje pewnie rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetne, pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wypieki na jaglanej są genialne! I te ujecia! Porywam całą blaszkę!

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się Twój przepis. Spód ciasta z kaszy jaglanej? Świetny pomysł. Chętnie wypróbuję, bo kusisz tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Budyn i brzoskwinie.... mmmmm.... pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje ukochane brzoskwinie i to w tak doborowym towarzystwie...

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...