Przejdź do głównej zawartości

Ciasto na spodzie jaglanym z budyniem i brzoskwiniami





        Jeśli lubicie kaszę jaglaną to na pewno przypadnie wam do gustu to ciasto. Takie połączenie jaglanki z kremowym budyniem i słodkimi brzoskwiniami. Bardzo ciekawe i oryginalne w smaku. Na pewno warto jest się pokusić :D 




Składniki: 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 2 szklanki wody 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki drobnego cukru trzcinowego 
  Nadzienie:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka 
  • 270 g dżemu brzoskwiniowego 
  • 8 dojrzałych brzoskwiń 


·         
Tortownica 24 cm


       Kaszę jaglaną porządnie opłucz, zalej 2 szklankami wody dodaj sól i gotuj 20 minut. Po przestudzeniu dodaj cukier i jajka. Wymieszaj do połączenia się składników. Wyłóż na dno foremki i podpiecz 15 minut w 160*C.
       Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu i lekko przestudź. Na podpieczony spód wyłóż  220g dżemu, potem równomiernie rozprowadź budyń a na końcu ułóż obrane i pokrojone w plasterki brzoskwinie. Piecz 40 minut. Po przestudzeniu posmaruj wierzch ciasta pozostałym dżemem wymieszanym z odrobiną wody. 




Przepis został opracowany do letniego wydania Food Culture

Komentarze

  1. Bardzo fajne ciacho. Wygląda pysznie no i ma moją ukochaną kaszę jaglaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaglana to ostatnio moja ulubiona kasza, skusiłabym się na kawałek albo dwa! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się to ciasto. Nie skończyłabym na jednym kawałku!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super! Kasza jaglana działa cuda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaglankę wielbimy pod każdą postacią i już kiedyś robiłyśmy szarlotkę na podobnym spodzie :) Budyń i brzoskwinie też świetnie pasują :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Spód bardzo mi się podoba, musi ciekawie smakować. No i te brzoskwinie tak kuszą:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo jaki fajny pomysł z tą jaglaną! Pięknie wygląda ciacho, wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo tak, to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale wygląda! Oj zjadłabym kawałek takiego ciasta nawet teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś dla mnie! Na pewno zrobię bo wygląda świetnie a smakuje pewnie rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda świetne, pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypieki na jaglanej są genialne! I te ujecia! Porywam całą blaszkę!

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Podoba mi się Twój przepis. Spód ciasta z kaszy jaglanej? Świetny pomysł. Chętnie wypróbuję, bo kusisz tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Budyn i brzoskwinie.... mmmmm.... pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje ukochane brzoskwinie i to w tak doborowym towarzystwie...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz