11.08.2015

Galette z jabłkami




      Kruche, delikatne ciasto z dodatkiem serka homo. Wypełnione pachnącymi lekko kwaskowatymi jabłuszkami. Pyszności!



Składniki: 
  • 350 g mąki krupczatki 
  • 120 g cukru pudru 
  • 110 g zimnego masła 
  • 3 żółtka 
  • 100 g serka homogenizowanego 
Dodatkowo:
  • 1 i 1/2 kg jabłek (u mnie papierówki) 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • białko + łyżka mleka 
  • 2 łyżki cukru gruba rafineria (może być też zwykły) 

        Mąkę posiekaj razem z masłem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.Ciasto powinno być sprężyste, nie powinno się przyklejać do rąk ani się kruszyć. Jeśli się kruszy dodaj odrobinę serka jeśli się lepi podsyp mąką. Zawiń w folie i włóż do lodówki na 30 minut.
        Jabłka umyj, odetnij końce i pokrój w cieniutkie plasterki. Moje jabłka były z działki dlatego ich nie obierałam, większe pestki i twarde środki usuń. Jabłka posyp cukrem pudrem i na chwilę odstaw na bok.
       Natłuść kawałek pergaminu, połóż ciasto i rozwałkuj je na kształt koła o grubości mniej więcej 3 mm. Od brzegu pozostaw 3 cm margines a na środku ułóż plasterki jabłek. Margines ciasta który pozostawiłeś delikatnie podnieś i połóż na jabłkach. Brzegi posmaruj białkiem rozkłóconym z mlekiem. Posyp cukrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz około 30-35 minut aż brzegi się zarumienią.





15 komentarzy:

  1. Uwielbiam tartę w tej postaci <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda! Prosty i efektowny sposób na krojenie jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo! Te plasterki jabłek wyglądają rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie! Jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam tarty w tym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja już biegnę na kawałek :-) uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto prezentuje się cudownie, jabłuszka dodają mu uroku;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za wygląd! Zjadłabym całe takie ciacho sama! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tymi jabłkami to tak jesiennie wygląda. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Te "pofalbankowane" jabłka wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam galette, jest pyszne! ;) Jabłuszka wyglądają pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wyglądają te jabłuszka. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ciacho prezentuje się obłędnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł z wykorzystaniem serka, musiało być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastycznie ci się przypiekło :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...