Przejdź do głównej zawartości

Rolada malinowa





         Co ja mogę powiedzieć pychotka! Rolada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Myślę, że większość z was pieczenie biszkoptu ma już zaliczone i wiecie jakie to proste. Największą trudność napotkamy przy przewrotce biszkoptu jest gorący i należy uważać żeby się nie poparzyć. Nadzienie klasyczne takie chciałam nie chciałam żeby ciasto było skomplikowane tylko takie na szybko. Do niedzielnej kawki albo gdy goście maja wpaść na kawę a nie chcemy podawać kupnego a chcemy ich zaskoczyć pysznym ciastem. Co do smaku ciasto jest mięciutkie (jak to w biszkopcie) maliny są lekko kwaskowate co świetnie komponuje się ze słodkim, śmietankowym smakiem kremu.



Składniki:
  • 5 jajek 
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 łyżki oleju 
  • 8 łyżek mąki tortowej 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 400 g malin 
  • 1,5 łyżki kaszy manny albo drobno zmielonej bułki tartej 
Krem:
  • 200 ml śmietany kremówki  
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g białej czekolady 
  • cukier puder do oprószenia pergaminu i rolady
Białą czekoladę możemy zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny albo śmietan-fixem


Foremka: 39x35 cm


        Foremkę wyłóż pergaminem do pieczenia wsyp maliny i posyp kaszą manną. Bardzo delikatnie obtocz maliny w kaszce (ma się do nich przykleić). Owoce rozłóż równomiernie na całej blaszce. Odstaw.
       Ubij białka na sztywno, porcjami wsypuj cukier i ubijaj aż się rozpuści. Cały czas ubijając cienkim strumykiem wlej olej i dodawaj po jednym żółtku. Gdy całość się połączy zmniejsz obroty i wsypuj pomału mąkę na koniec dodaj sodę (miksujemy tylko do połączenia się składników). Ciasto wylej na maliny, równomiernie rozprowadź i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
       Oderwij kawałek pergaminu oprósz go porządnie cukrem pudrem,  połóż upieczony biszkopt i delikatnie zdejm pergamin, który użyłeś do pieczenia. Zrób to tak żeby góra ciasta leżała na cukrze. Zwiń i odstaw do przestudzenia.




     Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj serek i startą na drobnych oczkach czekoladę. Wymieszaj i równomiernie rozprowadź na rozwiniętym cieście. Zwiń i włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.




Komentarze

  1. Rolada to dla mnie wyzwanie, a Tobie cudownie wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie wykonałyśmy rolady! Twoja wygląda tak lekko i pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z malinami w cieście:)) Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna :-) uwierzysz, że nigdy nie robiłam rolady :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rolada cudnie wygląda i na pewno z dodatkiem malin smakuje wspaniale :) Do niedzielnej popołudniowej kawki idealna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fanką rolad nie jestem, ale na tą mogę patrzeć godzinami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna! Ja lubię jeszcze wersję bezową tej rolady :D

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie wmieszłaś maliny w ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba zaliczam się do tych ofiar losu którym pieczenie biszkoptu wychodzi raczej słabo ;D no nic, zostaje mi nacieszyć oczy pięknym zdjęciem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna rolada, z malinami to pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda ta rolada! :) A jak ja dawno takiej nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz