16.08.2015

Rolada malinowa





         Co ja mogę powiedzieć pychotka! Rolada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Myślę, że większość z was pieczenie biszkoptu ma już zaliczone i wiecie jakie to proste. Największą trudność napotkamy przy przewrotce biszkoptu jest gorący i należy uważać żeby się nie poparzyć. Nadzienie klasyczne takie chciałam nie chciałam żeby ciasto było skomplikowane tylko takie na szybko. Do niedzielnej kawki albo gdy goście maja wpaść na kawę a nie chcemy podawać kupnego a chcemy ich zaskoczyć pysznym ciastem. Co do smaku ciasto jest mięciutkie (jak to w biszkopcie) maliny są lekko kwaskowate co świetnie komponuje się ze słodkim, śmietankowym smakiem kremu.



Składniki:
  • 5 jajek 
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 łyżki oleju 
  • 8 łyżek mąki tortowej 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 400 g malin 
  • 1,5 łyżki kaszy manny albo drobno zmielonej bułki tartej 
Krem:
  • 200 ml śmietany kremówki  
  • 250 g serka mascarpone 
  • 100 g białej czekolady 
  • cukier puder do oprószenia pergaminu i rolady
Białą czekoladę możemy zastąpić 2 łyżeczkami żelatyny albo śmietan-fixem


Foremka: 39x35 cm


        Foremkę wyłóż pergaminem do pieczenia wsyp maliny i posyp kaszą manną. Bardzo delikatnie obtocz maliny w kaszce (ma się do nich przykleić). Owoce rozłóż równomiernie na całej blaszce. Odstaw.
       Ubij białka na sztywno, porcjami wsypuj cukier i ubijaj aż się rozpuści. Cały czas ubijając cienkim strumykiem wlej olej i dodawaj po jednym żółtku. Gdy całość się połączy zmniejsz obroty i wsypuj pomału mąkę na koniec dodaj sodę (miksujemy tylko do połączenia się składników). Ciasto wylej na maliny, równomiernie rozprowadź i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
       Oderwij kawałek pergaminu oprósz go porządnie cukrem pudrem,  połóż upieczony biszkopt i delikatnie zdejm pergamin, który użyłeś do pieczenia. Zrób to tak żeby góra ciasta leżała na cukrze. Zwiń i odstaw do przestudzenia.




     Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj serek i startą na drobnych oczkach czekoladę. Wymieszaj i równomiernie rozprowadź na rozwiniętym cieście. Zwiń i włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.




17 komentarzy:

  1. Rolada to dla mnie wyzwanie, a Tobie cudownie wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie wykonałyśmy rolady! Twoja wygląda tak lekko i pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z malinami w cieście:)) Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna :-) uwierzysz, że nigdy nie robiłam rolady :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rolada cudnie wygląda i na pewno z dodatkiem malin smakuje wspaniale :) Do niedzielnej popołudniowej kawki idealna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fanką rolad nie jestem, ale na tą mogę patrzeć godzinami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna! Ja lubię jeszcze wersję bezową tej rolady :D

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie wmieszłaś maliny w ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba zaliczam się do tych ofiar losu którym pieczenie biszkoptu wychodzi raczej słabo ;D no nic, zostaje mi nacieszyć oczy pięknym zdjęciem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna rolada, z malinami to pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda ta rolada! :) A jak ja dawno takiej nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...