06.08.2015

Ciasto borówkowo-kokosowe





      Słodko-kwaśne borówki zanurzone w galaretce fantastycznie skomponowały się z kremem kokosowym. Ciasto jest delikatne, lekkie i niezamulające. Przepis pochodzi z najnowszego, letniego wydania Food Culture.


Biszkopty:  

  • 6 jajek 
  • 2 łyżki oleju 
  • 8 łyżek mąki 
  • 6 łyżek wiórków kokosowych 
  • 6 łyżek drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka sody 
 Nadzienie:
  • 2 galaretki o smaku leśnych owoców
  • 250g borówek 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 300 g serka homogenizowanego 
  • 4 czubate łyżki wiórków kokosowych  + do dekoracji  
  • 100 g białej czekolady  
  •  4 łyżeczki żelatyny
   
      
Foremka  36x24 cm

         Ubij 3 białka na sztywno, dodaj 3 łyżki cukru i ubijaj aż się rozpuści. Następnie dodaj żółtka i 1 łyżkę oleju. Na sam koniec delikatnie mieszając wsyp 4 łyżki mąki, 3 łyżki  wiórków kokosowych i ½ łyżeczki sody. Ciasto przelej do foremki i piecz 10-12 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu przewróć ciasto na drugą stronę. Tak samo wykonaj drugi biszkopt.
        Galaretkę rozpuść w 750 ml gorącej wody i odstaw do częściowego stężenia.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wmieszaj serek, wiórki i czekoladę startą na drobnych oczkach. Na sam koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę.
        Na biszkopcie ułóż borówki, zalej galaretką i przykryj drugim biszkoptem. Chwilę poczekaj aż  galaretka stężeje. Rozsmaruj krem i posyp wiórkami kokosowymi. Przechowuj w lodówce do 3 dni.




  

15 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda. Zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Borówka i kokos to bardzo smaczne, sprawdzone połączenie. Ciasto po prostu musi smakować znakomicie!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Borówki i kokos? To nie może być złe! Uwielbiam kokos w połączeniu z borówkami/jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale boskie połączenie, mniam :) i zdjęcie takie piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten delikatny krem na wierzchu mnie zauroczył :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda :D Każda warstwa na pewno smakuje wyśmienicie osobno a co dopiero razem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. witam! wspaniałe ciasto w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo przyzwoita propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne zdjęcia i mega smaczne ciasto. Połączenie borówek i kokosu - idealne :) Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, fantastyczne ciasto! :)
    Z pewnością smakuje cudownie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna kostka, wygląda wspaniale! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...