Przejdź do głównej zawartości

Szybie ciasto z jagodami






       Kolejne bardzo smaczne ciasto do zrobienia na szybko. Z ulubionymi owocami albo bez. Jest wilgotne  a w smaku troszeczkę przypomina babkę i troszkę drożdżowe. Na kefirze i z minimalną ilością oleju. Do kawki idealne :D



Składniki: 
  • 170 g mąki krupczatki 
  • 300 g mąki tortowej 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 400 g kefiru 
  • 3 jajka 
  • 50 ml mleka 
  • 50 ml oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli 

Kruszonka:
  • 150 g mąki 
  • 60 g cukru pudru 
  • 80 g masła temp. pokojowa 
Dodatkowo
  • 200 g jagód (mrożonych jagód nie musisz rozmrażać)


Foremka 25x36 cm


          Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski i wymieszaj do połączenia się składników zajmie ci to z 2 minuty. Przelej do natłuszczonej foremki. Ułóż jagody a wierzch posyp kruszonką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut.
Kruszonka: Wszystkie składniki włóż do miski i rozcieraj między palcami aż uzyskasz grudki.




Komentarze

  1. Wspaniałe ciacho. Oj zjadłabym z chęcią kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A do kruszonki masło czy margaryna? bo słabo widać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z jagodami każde ciasto wypada świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A foremka jaka ma być duża?

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybkie, ale za to jakie pyszne!: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Akurat nazbierałam jagód z tatą.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny, prosty sposób na pyszne ciasto. Tak mnie zachęciłaś, że kupię właśnie jagody i upiekę :) Ślinka mi leci na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudnie! Jakiś chochlik zjadł Ci "s" w maśle (przy kruszonce - stąd pewnie to pytanie powyżej) a ja chętnie zjadłabym kawałek takiego ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne ,pełne jagód ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanie czy krupczatka jest konieczna ? z samej tortowej się nie uda? będzie zakalec?

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękne ciasto! Nigdy nie robiłam podobnego z dodatkiem kefiru;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciasta, owoce i kruszonka to jak dla mnie najlepsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Do kawki, albo zimnego mleka :) Mmmmm.... ale mi narobiłaś smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje ulubione letnie ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne na lato! Jak jagody to tylko z drożdżowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystkie ciasta z jagodami uwielbiam, a tak pięknie wyglądające to już w ogóle ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham jagody, dlatego te ciacho jest dla mnie idealne :D
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy zamiast kefiru może być maślanka?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz