Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe foremki






         Czekoladowe foremki w bardzo łatwy sposób wykonujemy z rozpuszczonej czekolady i papierowych papilotek. Ja, wykorzystałam czekoladę gorzką ale można też użyć mleczną albo taką z bardzo drobno pokrojonymi orzechami. Foremki możemy przygotować dużo wcześniej a następnie przechowywać w lodówce. A gdy nadarzy się okazja wyjąc, napełnić ulubionym kremem i podać gościom. W następnym poście pokarze Wam jak w bardzo smakowity sposób można podać czekoladowe foremki.



Składniki: 

  • 500 g gorzkiej czekolady 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 14-16 papierowych papilotek 
  • pędzelek 


          Czekoladę połam na  kostki włóż do miski dodaj cukier i sól. Miskę ustaw nad garnkiem z parująca wodą. Miska nie może dotykać wody! Poczekaj, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, pomieszaj aż całkowicie się rozpuści. Zmniejsz płomień a miskę pozostaw nad garnkiem. Pędzelek zanurz w czekoladzie i posmaruj cienką warstwą brzegi i dno papierowej papilotki. Gdy posmarujesz czekoladą wszystkie papilotki przełóż je wszystkie do foremki (obojętnie jakiej) i włóż do zamrażarki na 5 minut. Następnie wyjmij, nałóż warstwę czekolady i do zamrażarki. Uważaj tylko żeby robić to dokładnie. W szczególności uważaj na dno żeby nie powstała żadna dziura. Nakładanie warstw powtarzamy do wyczerpania czekolady. Po nałożeniu ostatniej warstwy foremki wkładamy do lodówki. Gdy czekolada stwardnieje można już zrywać papierową foremkę. Przy brzegu foremki, delikatnie ostrym nożem pociągamy papilotkę i bez problemu zacznie odchodzić. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy wcześniej 3-5 minut żeby czekolada zmiękła.









Komentarze

  1. Już wyobrażam sobie w nich gałkę lodów, czekoladę gorzką, prażone migdały...mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł i do środka zrobić jakąś pyszną masę z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurde... ja bym wypełniła je na pewno lodami!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł! Nigdy nie robiłam czekoladowych foremek, a twoje wyglądają wspaniale;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś robiłyśmy takie ale chyba było zbyt gorąco i zanim oderwałyśmy papierek to rozpuszczały się pod wpływem ciepła rąk :P

    OdpowiedzUsuń
  6. A w środku mascarpone i owoce sezonowe...
    Rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł, warto się "pomęczyć" i przygotować takie foremki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno skorzystam kiedyś z pomysłu! Chętnie napełniłabym je kremem z mascarpone i śmietanki oraz malinami! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł! Bardzo elegancko wyglądają, do tego jakiś krem i owoce mmmmm.... :)
    Ja widziałam tylko wersję z oblanym balonem, ale ta czekolada z papilotek wygląda o wiele wiele lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekolady nie powinno się przechowywać w lodówce, za zimno. Idealna temperatura to 12-15 stopni, ale kto ma specjalnie chłodzone pomieszczenie na czekoladę...? ;)
    Świetnie takie foremki wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem :{ W lodówce za zimno a w mieszkaniu upał. Z dwojga złego lepiej wybrać lodówkę :)

      Usuń
  11. Niby prosty a jaki genialny pomysł! Bardzo mi się podoba, muszę koniecznie zapamiętać te babeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz