Przejdź do głównej zawartości

Ucierane ciasto ze śliwkami i marcepanem







       Na blogu dużą popularnością cieszą się ciasta ucierane dlatego wykorzystując sezon na śliwki ukręciłam coś nowego. Z dwoma sekretnymi składnikami octem, który podobno nadaje ciastu wilgotności i marcepanem, który fantastycznie pasuje do śliwek i orzechów. Mam nadzieje, że wam posmakuje tak jak mi bo jest łatwe w przygotowaniu, mięciutkie, wilgotne i długo zachowuje świeżość.



Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 szklanki przesianej mąki 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki octu 
Dodatkowo:
  • około 300-400 g śliwek 
  • 200 g marcepanu 
  • 80 g migdałów pokrojonych w słupki 

Foremka 23x33 cm, natłuszczona i wyłożona pergaminem


       Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy  mąkę wymieszana z proszkiem i jajka. Gdy wszystkie składniki już się połączą dodajemy ocet, mieszamy i przekładamy do foremki. Na cieście układamy równomiernie przekrojone na pół śliwki ( miąższem do góry). Na śliwki ścieramy marcepan i posypójemy migdałami. Pieczemy około 35-40 minut w 180*C.

* Jeśli mamy problem z zakupem marcepanu możemy zastąpić go kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziecie tu -->>




Komentarze

  1. Ciekawy przepis, ciasto musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta to ja zawsze bardzo chętnie; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto ze śliwkami już robiłam w tym sezonie, ale jeszcze nigdy nie dodawałam marcepanu. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, z marcepanem musiało smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do kubka mleka jak znalazł według mnie! Boskie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Całkiem, całkiem pyszne ciasto. 3 w 1, bo ucierane, bo ze śliwkami, bo po trzecie z kruszonką (ew. marcepanem). Kupiłaś mnie tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z marcepanem? Oooooj tak. Zaskoczył mnie ten ocet, ale skoro w cieście jest marcepan i są śliwki, to ocet nie może tego zepsuć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. widzę ucierane, widzę śliwki i marcepan..
    jak tu nie dostać ślinotoku? W tym cieście jest wszystko, co kooocham <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ mnie kusi to połączenie, tylko gdzie ja ten marcepan kupię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcepan kupisz w dużych marketach ostatnio też widziałam w Lidlu. A ja robię tak, że kupuje w sezonie świątecznym 2-3 kostki więcej do letnich wypieków. No i oczywiście marcepan można zmajstrować samemu :D Pozdrawiam

      Usuń
  10. Pysznie go wzbogaciłaś :) Częstuję się kawałeczkiem, albo dwoma :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe, bardzo zaciekawił mnie ocet :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciasta i jeszcze dodatek marcepanu, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. do kawy, do herbaty a nawet samo - zjemy to ciasto w każdej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne połaczenie z marcepanem:)

    Miłej soboty Olu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentuje się rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie dziwi mnie, że ucierane cieszą się popularnością, też je uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Katujesz mnie tymi pięknymi ciastami, a ja opchnięta do nieprzytomności jagodziankami muszę powrócić do systemu słodkie tylko w niedzielę bo inaczej w drzwi się nie zmieszczę :( Ale przepis zapisuję i skorzystam choćby w ukryciu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Twoje ciacho wygląda obłędnie! ; )
    Rewelacyjny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglada niesamowicie wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz