06.08.2014

Ucierane ciasto ze śliwkami i marcepanem







       Na blogu dużą popularnością cieszą się ciasta ucierane dlatego wykorzystując sezon na śliwki ukręciłam coś nowego. Z dwoma sekretnymi składnikami octem, który podobno nadaje ciastu wilgotności i marcepanem, który fantastycznie pasuje do śliwek i orzechów. Mam nadzieje, że wam posmakuje tak jak mi bo jest łatwe w przygotowaniu, mięciutkie, wilgotne i długo zachowuje świeżość.



Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2 szklanki przesianej mąki 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki octu 
Dodatkowo:
  • około 300-400 g śliwek 
  • 200 g marcepanu 
  • 80 g migdałów pokrojonych w słupki 

Foremka 23x33 cm, natłuszczona i wyłożona pergaminem


       Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy  mąkę wymieszana z proszkiem i jajka. Gdy wszystkie składniki już się połączą dodajemy ocet, mieszamy i przekładamy do foremki. Na cieście układamy równomiernie przekrojone na pół śliwki ( miąższem do góry). Na śliwki ścieramy marcepan i posypójemy migdałami. Pieczemy około 35-40 minut w 180*C.

* Jeśli mamy problem z zakupem marcepanu możemy zastąpić go kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziecie tu -->>




23 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, ciasto musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta to ja zawsze bardzo chętnie; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto ze śliwkami już robiłam w tym sezonie, ale jeszcze nigdy nie dodawałam marcepanu. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, z marcepanem musiało smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do kubka mleka jak znalazł według mnie! Boskie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Całkiem, całkiem pyszne ciasto. 3 w 1, bo ucierane, bo ze śliwkami, bo po trzecie z kruszonką (ew. marcepanem). Kupiłaś mnie tym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z marcepanem? Oooooj tak. Zaskoczył mnie ten ocet, ale skoro w cieście jest marcepan i są śliwki, to ocet nie może tego zepsuć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. widzę ucierane, widzę śliwki i marcepan..
    jak tu nie dostać ślinotoku? W tym cieście jest wszystko, co kooocham <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ mnie kusi to połączenie, tylko gdzie ja ten marcepan kupię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcepan kupisz w dużych marketach ostatnio też widziałam w Lidlu. A ja robię tak, że kupuje w sezonie świątecznym 2-3 kostki więcej do letnich wypieków. No i oczywiście marcepan można zmajstrować samemu :D Pozdrawiam

      Usuń
  10. Pysznie go wzbogaciłaś :) Częstuję się kawałeczkiem, albo dwoma :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe, bardzo zaciekawił mnie ocet :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciasta i jeszcze dodatek marcepanu, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. do kawy, do herbaty a nawet samo - zjemy to ciasto w każdej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne połaczenie z marcepanem:)

    Miłej soboty Olu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prezentuje się rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie dziwi mnie, że ucierane cieszą się popularnością, też je uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Katujesz mnie tymi pięknymi ciastami, a ja opchnięta do nieprzytomności jagodziankami muszę powrócić do systemu słodkie tylko w niedzielę bo inaczej w drzwi się nie zmieszczę :( Ale przepis zapisuję i skorzystam choćby w ukryciu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Twoje ciacho wygląda obłędnie! ; )
    Rewelacyjny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglada niesamowicie wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...