27.08.2014

Ciasto dla zapracowanych od babci Geni





          Znam to ciasto, kojarzę przepis i widziałam je chyba na kilku blogach, ale smak poznałam dopiero wtedy kiedy babcia Genia się w nim zakochała :D Historia jest krótka więc wam opowiem :D Babcia, wybrała się na imprezę rodzinną i właśnie tam poznała to ciasto tak jej przypadło do gustu (a jest bardzo wybredna), że od razu poprosiła o przepis. I tak mija drugi miesiąc jak babcia co tydzień piecze te same ciasto. Zwróciłam jej ostatnio na to uwagę to mi odpowiedziała, że przecież ono jest takie dobre, mięciutkie, wilgotne i tak szybko się robi no i jest dla zapracowanych! :} No tak babcia wszystko się zgadza, ale ja już mam dosyć, już basta mam chęć na karpatkę :D




Składniki:
  • 3 szklanki przesianej mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka oleju 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
Dodatkowo:
  • sezonowe owoce 
  • Jeśli chcemy zrobić ciasto z kruszonką przepis znajdziecie tu. Możecie zrobić tak jak ja pokruszyłam kilka sztuk ciasteczek amaretti + garść płatków migdałów. 


Foremka 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona


         Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach około 1 minuty. Tak żeby wszystko się ładnie połączyło. Przelewamy do foremki, układamy owoce (śliwki miąższem do góry), posypójemy kruszonką albo płatkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 40 minut.

* Moja szklanka ma pojemność 250 ml





19 komentarzy:

  1. Mama mojej przyjaciółki też zawsze robi to ciasto i też mówi, że jest takie proste i pyszne, że po co inne?; D

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjna waga i ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też takie robię;)) Szybki i naprawdę smaczne;)) Pozdrawiam
    P.S. Super pomysłowe zdjęcia;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie najlepsze :D
    Fajne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja poproszę kawałek do kawki :-) jak masz już dość :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam to ciasto. Masz rację , jest pyszne. I do tego pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie fajne szybkie ciasto :) trzeba sobie zapamiętać!

    OdpowiedzUsuń
  8. o mamuniu! co ja tu robię tak późno w nocy! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  9. Już jakiś czas chodzi za mną takie ciacho ze śliwkami :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, babcia na pewno ma rację, ciasto wygląda bardzo, bardzo apetycznie:) wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jest to ulubione ciasto mojej mamy. Mama lubi ciasta dla zapracowanych:) ja zresztą też :P

    OdpowiedzUsuń
  12. łał! babcia to mistrz kuchni! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Babci trzeba słuchać, wie co mówi :)! Dlatego przepis zapisuję :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapisałam, zrobiłam i na pewno to powtórzę...:)! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ola ale z Ciebie numer...
    Babcia miała uciechę jak się patrzy....

    OdpowiedzUsuń
  16. jakie ustawienie piekarnika? Góra-dół czy tylko dół ?

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...