16.08.2014

Ciasto z awokado z malinami





     Dzisiaj wyskrobałam dla Was bardzo fajne ciasto, bardzo ciekawe, interesujące w smaku i odważne. Nie każdy ma odwagę eksperymentować z dodatkiem składników, ale ja was zachęcam czasami warto jest zaryzykować i spróbować czegoś nowego.Ciasto jest bardzo wilgotne, przez dodatek maku lekko chrupiące a masa jest przepyszna! Połączenie miąższu z awokado z malinami jest zaskakująco fantastyczne. Awokado jest maślane, maliny są lekko kwaskowate a dodatek cukru to równoważy. Masa sprawdzi się również jako dodatek np. jako nadzienie do babeczek, krem do kanapek itp. Polecam, warto go zapisać i zrobić.



Składniki: 
  • 100 g mąki (przesiana)
  • 50 g maku 
  • 50 g zmielonych migdałów 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 200 g cukru 
  • 4 jajka temp. pokojowa
  • 2 małe awokado 
  • 2 łyżeczki sody 
  • kilka kropel soku z cytryny 
Nadzienie:
  • 1 awokado 
  • 150 g malin + do dekoracji
  •  60 g cukru pudru 
  • sok z cytryny do smaku 

Tortownica 21 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona



       W misce mieszamy mąkę, migdały, mak i sodę. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki a miąższ miksujemy z sokiem z cytryny na papkę. Ubijamy jajka z cukrem do momentu aż się rozpuści a jajka zbieleją. Następnie cienkim strumykiem wlewamy masło i dodajemy po łyżce awokado. Delikatnie mieszając dodajemy pomalutku mąkę. Gdy masa będzie już gotowa przelewamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Studzimy.
        Nadzienie: Maliny przecieramy przez siko (żeby pozbyć się pestek). Do naczynia wkładamy miąższ z awokado, przetarte maliny, cukier i sok z cytryny wszystko miksujemy na gładka papkę.
Ciasto przekrawamy na pół, wykładamy nadzienie, przykrywamy drugim plackiem. Na koniec posypójemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi malinami.






11 komentarzy:

  1. Z awokado eksperymentowałam raz i zakończyło się to porażką (brownie) :(
    To ciasto wygląda bajecznie! Nie pomyślałabym, że jest w nim awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W środku wygląda świetnie, bardzo ciekawi mnie ten smak, choć ja przepadam za awokado, więc podejrzewam, że bardzo by mi smakowało: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, i odważne, i ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie, jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że eksperyment się udał. Awokado dodawałam do sałatek. Więc dlaczego miałoby nie smakować w cieście? Wygląda kusząco... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę o więcej takich eksperymentów, ciasto z makiem i malinami musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię awokado ale ciasta z nim jeszcze nie robiłam. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędne, zaskakujące i na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. potwierdzam, że połączenie ciekawe, bo próbowałam w zeszłym roku i jest godne polecenia :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...