20.08.2014

Ciasto czekoladowe z cukinią




        W końcu się skusiłam i zrobiłam po raz pierwszy ciasto z cukinią. I się nie zawiodłam bo wyszło przepyszne, wilgotne i niesamowicie czekoladowe. Cukinia jest kompletnie nie wyczuwalna a jej dodatek ma za zadanie sprawić że ciasto będzie wilgotne i tak też się stało. Żeby ciasto wyglądało i smakowało bardziej odświętne postanowiłam przełożyć je masą z serka mascarpone. Skutek tego jest taki że mamy do czynienia z prawdziwa, czekoladową  rozpustą!



Składniki:
  • 3 jajka 
  • 180 g cukru 
  • 100 ml oleju 
  • 250 g mąki 
  • 50 g kakao 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 150 g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady 
  • 400 g startej na dużych oczkach cukinii
Masa:
  • 500 g serka mascarpone 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • szczypta soli 
  • 3 łyżki cukru pudru

Tortownica o wymiarze 21 cm,  wyłożona pergaminem i natłuszczona


       Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i sól. Odstawiamy na bok. Ubijamy jajka z cukrem do momentu aż masa zrobi się jasna a cukier się rozpuści. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Delikatnie mieszając wsypujemy mąkę. Gdy masa będzie już gotowa dodajemy czekoladę i odciśniętą cukinię. Mieszamy i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-60 minut. Studzimy.
      Masa: Czekoladę łamiemy, wkładamy do miski z dodatkiem soli i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z kakao, cukrem i cały czas mieszając cienkim strumykiem wlewamy czekoladę.Ciasto przekrawamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy połowę masy, przykrywamy i wykładamy pozostałą masę. Wierzch możemy posypać startą czekoladą. Przechowujemy w lodówce. 






Źródło 

25 komentarzy:

  1. Słyszałam już tyle dobrego o cukiniowych słodkościach! Jakoś się ich boję ale to ciasto zjadłabym bez namysłów co w nim ''siedzi''! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pyyycha! Chyba też się skuszę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Robiłam kiedyś już ciasto z cukinią super smakowało. Poproszę kawałeczek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś upiekłam ciasto z dodatkiem marchewki i też byłam zadowolona. Ja podobnie jak Ty, też ociągam się żeby upiec ciasto z cukinią. Ale chyba podejmę próbę.
    Twoje ciasto wygląda genialnie. Aż mnie kusi, żeby się poczęstować... a tu... szyba niestety :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam ciasto czekoladowe z cukinią, ale bez kremu. Fajny pomysł z jego dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam ciasta z cukinią... TWOJE wygląda obłędnie dobrze i smacznie ... mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. o matko! wygląda perfekcyjnie! palce lizać.... z pewnością było pyszne...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie piekę ;) tylko takie trochę biedniejsze, więc myślę, że następnym razem zrobię według Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wygląda! Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Porno, porno porno. Czekoladowe porno *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja piekłam ciasto z cukinią i było pyszne, teraz muszę wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurcze nie słyszałem o cieście z cukinia i w dodatku czekoladowym jestem ciekaw jak to smakuje ale wygląda bardzo apetycznie będzie trzeba wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. TAK!!! Prawdziwa rozpusta!

    OdpowiedzUsuń
  14. O matko, to ciasto wygląda obłędnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda wspaniale, uczta dla podniebienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też testuję wypieki z cukinią.. i na słodko i na wytrawnie:)! Twoje ciasto wygląda po prostu obłędnie :)!

    OdpowiedzUsuń
  17. nawet nie wiesz co się dzieje w moich ustach :) (:P)

    OdpowiedzUsuń
  18. Z cukinią czy bez, kawałek ciasta zjadam od razu....pysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo ciekawe połączenie smakow :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę koniecznie zrobić takie ciacho w tym sezonie. A może już dziś :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto smakuje obłędnie! Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...