Moja ukochana tarta szpinakowa :D Uwielbiam! Na kruchym spodzie z dużą ilością szpinaku i trzema rodzajami sera. Paluszki lizać!
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 jajko
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g szpinaku
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 4 jajka
- 100 g sera gouda
- 50 g sera Pecorino
- 30 g sera gorgonzola
- 150 g kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
- suszony czosnek do smaku
Forma do tart 31 cm
Ciasto:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Układamy je między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do dna i boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie (ryż, fasola, groch). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu tarty.
Szpinak:Szpinak myjemy, urywamy grube łodygi, wkładamy do sita żeby ociekł z wody. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na wcześniej rozgrzane masło i olej. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy partiami szpinak (cały od razu nam się nie zmieści). Dusimy na małym ogniu do odparowania soku, dodajemy sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Studzimy.
Masa jajeczna:W misce mieszamy jajka, śmietanę, drobno starte sery i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli lubimy mocno czosnkowy smak dodajmy jeszcze odrobinę sproszkowanego czosnku. Wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do piekarnika na 25 minut.
* Jeśli nie lubimy sera gorgonzola to możemy zrezygnować.
Gdy jest tak gorąco takie obiady lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności <3 Uwielbiam szpinak, a tarta wygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńFajna ta tarta :) Dania ze szpinakiem należą do jednych z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńJesteśmy fankami szpinaku :) - tarta obłędna.
OdpowiedzUsuńPychotka!; )
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje ta tarta!
Zapisuję do zrobienia, wygląda wyśmienicie ...
OdpowiedzUsuńAz chce sie biec zaraz do kuchni i piec taką tartę, pysznie wygląda na tych zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńTaka szpinakowo-serowa musi faktycznie bosko smakować :) Chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńTarta szpinakowa jest najlepsza! Poproszę kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńPiękna tarta na idealnym cieście. Czy znajdzie się kawałek dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszła Ci ta tarta :)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną taka tarta. Szpinak uwielbiam, więc to coś w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wyglada! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealna :)!
OdpowiedzUsuńNa szczęście czas, kiedy nie przepadałam za szpinakiem jest już dawno za mną- Twoja tarta jest obłędna :)
OdpowiedzUsuń