Przejdź do głównej zawartości

Tarta ze szpinakiem




      Moja ukochana tarta szpinakowa :D Uwielbiam! Na kruchym spodzie z dużą ilością szpinaku i trzema rodzajami sera. Paluszki lizać!



Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 1 jajko 
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli 
Szpinak:
  • 500 g szpinaku 
  • 2 średnie cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 czubata łyżka masła 
  • 1 łyżka oleju 
 Masa jajeczna:
  • 4 jajka 
  • 100 g sera gouda 
  • 50 g sera Pecorino 
  • 30 g sera gorgonzola 
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz 
  • suszony czosnek do smaku 

Forma do tart 31 cm



        Ciasto:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Układamy je między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do dna i boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie (ryż, fasola, groch). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu tarty.
      Szpinak:Szpinak myjemy, urywamy grube łodygi, wkładamy do sita żeby ociekł z wody. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na wcześniej rozgrzane masło i olej. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy partiami szpinak (cały od razu nam się nie zmieści). Dusimy na małym ogniu do odparowania soku, dodajemy sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Studzimy.
      Masa jajeczna:W misce mieszamy jajka, śmietanę, drobno starte sery i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli lubimy mocno czosnkowy smak dodajmy jeszcze odrobinę sproszkowanego czosnku. Wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do piekarnika na 25 minut.

* Jeśli nie lubimy sera gorgonzola to możemy zrezygnować.






Komentarze

  1. Gdy jest tak gorąco takie obiady lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszności <3 Uwielbiam szpinak, a tarta wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna ta tarta :) Dania ze szpinakiem należą do jednych z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteśmy fankami szpinaku :) - tarta obłędna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka!; )
    Bardzo apetycznie się prezentuje ta tarta!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję do zrobienia, wygląda wyśmienicie ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Az chce sie biec zaraz do kuchni i piec taką tartę, pysznie wygląda na tych zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka szpinakowo-serowa musi faktycznie bosko smakować :) Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarta szpinakowa jest najlepsza! Poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna tarta na idealnym cieście. Czy znajdzie się kawałek dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyszła Ci ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chodzi za mną taka tarta. Szpinak uwielbiam, więc to coś w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na szczęście czas, kiedy nie przepadałam za szpinakiem jest już dawno za mną- Twoja tarta jest obłędna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz