23.05.2014

Tarta ze szpinakiem




      Moja ukochana tarta szpinakowa :D Uwielbiam! Na kruchym spodzie z dużą ilością szpinaku i trzema rodzajami sera. Paluszki lizać!



Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 1 jajko 
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 łyżeczki soli 
Szpinak:
  • 500 g szpinaku 
  • 2 średnie cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 czubata łyżka masła 
  • 1 łyżka oleju 
 Masa jajeczna:
  • 4 jajka 
  • 100 g sera gouda 
  • 50 g sera Pecorino 
  • 30 g sera gorgonzola 
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz 
  • suszony czosnek do smaku 

Forma do tart 31 cm



        Ciasto:Z podanych składników zagniatamy ciasto. Układamy je między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do dna i boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie (ryż, fasola, groch). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu tarty.
      Szpinak:Szpinak myjemy, urywamy grube łodygi, wkładamy do sita żeby ociekł z wody. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na wcześniej rozgrzane masło i olej. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy partiami szpinak (cały od razu nam się nie zmieści). Dusimy na małym ogniu do odparowania soku, dodajemy sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Studzimy.
      Masa jajeczna:W misce mieszamy jajka, śmietanę, drobno starte sery i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli lubimy mocno czosnkowy smak dodajmy jeszcze odrobinę sproszkowanego czosnku. Wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do piekarnika na 25 minut.

* Jeśli nie lubimy sera gorgonzola to możemy zrezygnować.






15 komentarzy:

  1. Gdy jest tak gorąco takie obiady lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszności <3 Uwielbiam szpinak, a tarta wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna ta tarta :) Dania ze szpinakiem należą do jednych z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteśmy fankami szpinaku :) - tarta obłędna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka!; )
    Bardzo apetycznie się prezentuje ta tarta!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję do zrobienia, wygląda wyśmienicie ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Az chce sie biec zaraz do kuchni i piec taką tartę, pysznie wygląda na tych zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka szpinakowo-serowa musi faktycznie bosko smakować :) Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarta szpinakowa jest najlepsza! Poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna tarta na idealnym cieście. Czy znajdzie się kawałek dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyszła Ci ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chodzi za mną taka tarta. Szpinak uwielbiam, więc to coś w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na szczęście czas, kiedy nie przepadałam za szpinakiem jest już dawno za mną- Twoja tarta jest obłędna :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...