Przejdź do głównej zawartości

Ciastka "Misie"





                  Dzieci lubią misie, misie lubią dzieci :D


Składniki:


  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 280 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki kakao 
  • cukierki m&m

Będą nam jeszcze potrzebne trzy okrągłe foremki: Duża na buzię, średnia na uszy i mała na nos ( ja wykorzystałam kieliszki do wódki).



        Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie partiami dodajemy mąki na sam koniec będzie już ciężko ucierać dlatego przenosimy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto powinno być mięciutkie, sprężysta i nie powinno przyklejać się do ręki ( w razie czego możemy dosypać odrobinę mąki). Dzielimy ciasto na większą cześć 70% i małą 30%. Do małej dodajemy kakao i jeszcze raz zagniatamy, do połączenia. Oprószamy stolnice mąką i wałkujemy jasne ciasto mniej więcej na grubość 0,3 mm, wycinamy dużą foremką koła i układamy na blaszce. Wałkujemy kakaowe ciasto wycinamy uszy i nos. Przykładamy do ciasta jasnego lekko dociskając. Z cukierków robimy oczy i nosek. Pieczemy w 180*C na lekki złoty kolor około 15 minut.

Mi wyszło 16 sztuk

* Najlepiej się wałkuje między dwoma arkuszami pergaminu





Komentarze

  1. Jaaakie słodkie!!! :))) Aż żal zjadać takiego misiaczka! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bombowe! Sama bym chciała takie jutro dostać ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie wykorzystam przepis,zrobię na urodzinki dzieciom!! polecam babeczki śmietankowe
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/pomys-na-babeczki-smietankowe.html

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę koniecznie zrobić takie z synkiem:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne! Szkoda, że nie mam małych dzieci...;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie ładne - jestem pod wrażeniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. No kochana, już wiem co będę piekła z moim smykiem. Dzięki za świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowne, piekłam i muszę znowu upiec bo mój wnuczek chce poczęstować dzieci w przedszkolu.

    OdpowiedzUsuń
  10. CUDNE!! juz raz upiekłam i muszę znowu upiec bo mój wnuczek chce zabrać dla dzieci do przedszkola :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Solidnie napisane. Pozdrawiam i liczę na więcej ciekawych artykułów.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz