08.05.2014

Tarta z kozim serem z botwinką i pączkami szczypiorku





       Nieskromnie napiszę, że jest to jedna z lepszych wytrawnych tart na blogu :D Kruchy spód ( bo francuskiego nie toleruje) i przepyszne nadzienie w postaci ziemniaka, botwinki, pączków szczypiorku a uwieńczeniem całości jest kozi ser :D mniam pychota! Polecam i zachęcam do zrobienia dopóki na ryneczku można kupić młodą botwinkę, teraz jej listki i łodyżki są najsmaczniejsze i najsłodsze. 



Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 130 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko 
  • 0,5 łyżeczki soli 

Nadzienie:
  • 1 średniej wielkości ziemniak 
  • łodygi i liście botwinki 
  • garść pączków szczypiorku (można zamienić na szczypiorek)
  • 150 g twarogu koziego 
  • 100 g śmietany 18%
  • 4 jajka 
  • sól i pieprz


         Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ( jeśli ciasto nie będzie nam się chciało zagnieść dodajmy odrobinę zimnej wody). Następnie wałkujemy między dwoma arkuszami pergaminu do rozmiarów blaszki, przekładamy na natłuszczona formę dociskamy do dna i boków, nadmiar ścinamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Na ciasto nakładamy kawałek pergaminu, wsypujemy obciążenie w postaci ryżu, fasoli albo grochu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut.
         Nadzienie: Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy woda i gotujemy al`dente, odcedzamy. Jajka mieszamy z twarogiem, śmietaną doprawiamy solą i pieprzem. Botwinkę drobno szatkujemy jeśli wykorzystaliśmy szczypiorek to też drobno kroimy. Na kruchym spodzie układamy ziemniaka, posypójemy botwinką, zalewamy masą jajeczną a na koniec posypójemy pączkami szczypiorku. Wkładamy do piekarnika na 25 minut w 180*C.





11 komentarzy:

  1. WOW!! Wygląda obłędnie! nawet pączki szczypiorku mam :) tylko co mój mąż powie na kozi ser ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zastąpić krowim twarogiem albo jeśli lubicie almette śmietankowym

      Usuń
  2. Rewelacyjnie wygląda! Super pomysł na wytrawną tartę, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda po prostu wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie. Ciekawa jestem, jak smakuję, ale na pewno pysznie: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, wspaniale wygląda ta tarta! Mistrzostwo :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękna, jadłbym ją i jadł *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja właśnie szukałam przepisu na tartę z botwinką, a u Ciebie taka piękna!

    OdpowiedzUsuń
  9. mam w domu pęczek botwiny i bryndzę i szukam właśnie inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...