Przejdź do głównej zawartości

Tarta z kozim serem z botwinką i pączkami szczypiorku





       Nieskromnie napiszę, że jest to jedna z lepszych wytrawnych tart na blogu :D Kruchy spód ( bo francuskiego nie toleruje) i przepyszne nadzienie w postaci ziemniaka, botwinki, pączków szczypiorku a uwieńczeniem całości jest kozi ser :D mniam pychota! Polecam i zachęcam do zrobienia dopóki na ryneczku można kupić młodą botwinkę, teraz jej listki i łodyżki są najsmaczniejsze i najsłodsze. 



Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki 
  • 130 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko 
  • 0,5 łyżeczki soli 

Nadzienie:
  • 1 średniej wielkości ziemniak 
  • łodygi i liście botwinki 
  • garść pączków szczypiorku (można zamienić na szczypiorek)
  • 150 g twarogu koziego 
  • 100 g śmietany 18%
  • 4 jajka 
  • sól i pieprz


         Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ( jeśli ciasto nie będzie nam się chciało zagnieść dodajmy odrobinę zimnej wody). Następnie wałkujemy między dwoma arkuszami pergaminu do rozmiarów blaszki, przekładamy na natłuszczona formę dociskamy do dna i boków, nadmiar ścinamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Na ciasto nakładamy kawałek pergaminu, wsypujemy obciążenie w postaci ryżu, fasoli albo grochu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10 minut.
         Nadzienie: Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy woda i gotujemy al`dente, odcedzamy. Jajka mieszamy z twarogiem, śmietaną doprawiamy solą i pieprzem. Botwinkę drobno szatkujemy jeśli wykorzystaliśmy szczypiorek to też drobno kroimy. Na kruchym spodzie układamy ziemniaka, posypójemy botwinką, zalewamy masą jajeczną a na koniec posypójemy pączkami szczypiorku. Wkładamy do piekarnika na 25 minut w 180*C.





Komentarze

  1. WOW!! Wygląda obłędnie! nawet pączki szczypiorku mam :) tylko co mój mąż powie na kozi ser ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zastąpić krowim twarogiem albo jeśli lubicie almette śmietankowym

      Usuń
  2. Rewelacyjnie wygląda! Super pomysł na wytrawną tartę, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda po prostu wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pięknie. Ciekawa jestem, jak smakuję, ale na pewno pysznie: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, wspaniale wygląda ta tarta! Mistrzostwo :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękna, jadłbym ją i jadł *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja właśnie szukałam przepisu na tartę z botwinką, a u Ciebie taka piękna!

    OdpowiedzUsuń
  9. mam w domu pęczek botwiny i bryndzę i szukam właśnie inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz