Przejdź do głównej zawartości

Sernik czekoladowo-jagodowy z niebiańską chmurką





         Tak to jest z czekoladą obojętnie z czym bym by ją nie połączyć zawsze będzie smakować obłędnie! Ale z jagodami to już inna bajka, wyjątkowa i niepohamowanie apetyczna. A jeśli dołożyć do tego lekką chmurkę to można się zapomnieć ;} Polecam, sernik jest kremowy, delikatny, bardzo czekoladowy a do tego pięknie wygląda po przekrojeniu.




Składniki: 


Kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 130 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko 
Masa serowa:
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 5 jajek 
  • 1 kg sera (może być z wiaderka)
  • skórka z 1 cytryny 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Składniki do warstwy czekoladowej 
  • 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka kakao 
  • szczypta soli 
Składniki do warstwy jagodowej 
  • 150 g zmiksowanych jagód 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Chmurka:
  • 5 białek temp. pokojowa 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 2 budynie śmietankowe (2x40g)
Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 9 łyżek mleka
  • szczypta soli

 Tortownica 26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona


        Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wykładamy nim dno foremki.
Masa serowa: Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy na przemian jajka z serem a gdy całość będzie już połączona dodajemy skórkę z cytryny i mąkę. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy składnik do warstwy czekoladowej a do drugiej składniki masy jagodowej. Na spód wylewamy masę czekoladową a na nią delikatnie przekładamy masę jagodową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1h ( dolna grzałka bez termoobiegu).
        Chmurka: Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukry i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Delikatnie wsypujemy budyń i mieszamy do połączenia. Wyjmujemy sernik i na wierzchu nakładamy pianę tworząc coś w rodzaju kopuły. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 30-40 minut. Przed wyłączeniem piekarnika należy sprawdzić czy wierzch piany nie klei się do palca.Piekąc pianę możemy skrócić pieczenie włączając górną grzałkę albo termoobieg. Studzimy najlepiej całą noc przy lekko uchylonych drzwiczkach.
        Polewa: czekoladę, mleko i sól umieszczamy w misce, którą stawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą ( miska nie może dotykać wody!), mieszamy do rozpuszczenia jeśli masa będzie za gęsta możemy dodać jeszcze odrobinę mleka. Studzimy a następnie polewamy całe ciasto.

* Zamiast jagód możemy wykorzystać maliny albo truskawki.





Komentarze

  1. O matko, dostałam ślinotoku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, to jest bajka. Pięknie wygląda. Wyobrażam sobie jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ta warstwa jagód najbardziej do mnie przemówiła.. o mamooooo <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny!! porywam przepis..poczekam na jagody i z pewnością zrobię tego lata..! polecam ciasto z musem truskawkowym i masą śmietanową..pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-cuszima-siostry-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pysznie wygląda :-) uwielbiam takie ciacha :-) wypróbuję z chęcią :-)


    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Mistrzowski serniczek! Wygląda wprost bajecznie i jeszcze ta jagodowa, fioletowa warstwa w środku - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłbym. <3
    Dieta niech idzie w odstawkę! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. tak można się w tym połączeniu zakochać :) OBŁĘD!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O mamo, ale to ciasto pięknie wygląda<3 I ta jagodowa warstwa, jaki ma kolor<33

    OdpowiedzUsuń
  11. O jejku efekt zniewalający !!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zachwyca wyglądem!!!! i na pewno uwodzi smakiem, mmmm.... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolorystycznie pasuje idealnie do tego przepięknego bzu! Takie pyszne majowe ciasto do zakochania się idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jejku, jak to genialnie wygląda! :P Wspaniały tort :)

    OdpowiedzUsuń
  15. niebiańsko wygląda ten sernik... nie można mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przejrzałam kilka ostatnich wpisów i zakochałam się w twoim blogu :) Zaczynając od tego niesamowitego sernika po tarty! Dodam jeszcze, że robisz piękne zdjęcia i zostaję tutaj na dłużej! Jak wypróbuję któryś przepis (a na pewno to zrobię) to dam znać! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak zobaczyłam na fb to aż mi ślinka pociekła

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale on wygląda!! Zamurowało mnie jak zobaczyłam to zdjęcie i dostałam automatycznie ślinotoku :P aaaaaaaahhh..... ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. świetne to ciacho! Kolor jagodowy pięknie wygląda no i naturalny :) Pomysł fantastyczny!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda OBŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁĘDNIE!!!!!!!! - Coś przepięknego i przepysznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. O nie! Ten sernik jest fantastyczny. Przepiękny! Mega wypas <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow, ale genialny sernik. Wygląda obłędnie. Poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Prześliczny ten sernik! Zapisuję, jak tylko znajdę jagody - robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaki niebiański sernik! ; )
    Przepięknie się prezentuje!
    Świetny przepis! *.*

    OdpowiedzUsuń
  25. Wooooow. Boski jest ten sernik, po prostu boski :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. To nie deser, to dzieło sztuki! Wygląda absolutnie obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  27. wlasnie je robie ciekawa jestem czy mi tez tak ładnie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie proszę dać znać. Mam nadzieje, że wyjdzie i będzie smakować :D

      Usuń
  28. Wygląda przepięknie……..Muszę spróbować !
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  29. Po jakim czasie pieczenia dodajemy chmurkę? Pieczemy przez godzinę a następnie dodajemy chmurkę i pieczemy przez kolejne 40 minut? Czy to nie za długo jak na sernik? 160stopni z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dolna grzałka bez termoobiegu. Sernik pieczemy 1 godzinę, później nakładamy pianę i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Dopóki piana na wierzchu będzie sucha. Przy pieczeniu piany można włączyć termoobieg i skrócić czas pieczenia.

      Usuń
  30. No to robię! Czeka mnie nie lada wyzwanie bo robię bezglutenowe :) trzymajcie kciuki!!!

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobiłam w weekend i wyszedł przepysznie a do tego pięknie wyglądał :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz