Tak to jest z czekoladą obojętnie z czym bym by ją nie połączyć zawsze będzie smakować obłędnie! Ale z jagodami to już inna bajka, wyjątkowa i niepohamowanie apetyczna. A jeśli dołożyć do tego lekką chmurkę to można się zapomnieć ;} Polecam, sernik jest kremowy, delikatny, bardzo czekoladowy a do tego pięknie wygląda po przekrojeniu.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 130 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 200 g masła temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 1 kg sera (może być z wiaderka)
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 150 g zmiksowanych jagód
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 białek temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe (2x40g)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 9 łyżek mleka
- szczypta soli
Tortownica 26 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wykładamy nim dno foremki.
Masa serowa: Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy na przemian jajka z serem a gdy całość będzie już połączona dodajemy skórkę z cytryny i mąkę. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy składnik do warstwy czekoladowej a do drugiej składniki masy jagodowej. Na spód wylewamy masę czekoladową a na nią delikatnie przekładamy masę jagodową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na 1h ( dolna grzałka bez termoobiegu).
Chmurka: Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukry i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Delikatnie wsypujemy budyń i mieszamy do połączenia. Wyjmujemy sernik i na wierzchu nakładamy pianę tworząc coś w rodzaju kopuły. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 30-40 minut. Przed wyłączeniem piekarnika należy sprawdzić czy wierzch piany nie klei się do palca.Piekąc pianę możemy skrócić pieczenie włączając górną grzałkę albo termoobieg. Studzimy najlepiej całą noc przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Polewa: czekoladę, mleko i sól umieszczamy w misce, którą stawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą ( miska nie może dotykać wody!), mieszamy do rozpuszczenia jeśli masa będzie za gęsta możemy dodać jeszcze odrobinę mleka. Studzimy a następnie polewamy całe ciasto.
* Zamiast jagód możemy wykorzystać maliny albo truskawki.
Wygląda po prostu obłędnie!:)
OdpowiedzUsuńO matko, dostałam ślinotoku:)
OdpowiedzUsuńMasz rację, to jest bajka. Pięknie wygląda. Wyobrażam sobie jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńta warstwa jagód najbardziej do mnie przemówiła.. o mamooooo <3 <3
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!!
OdpowiedzUsuńpiękny!! porywam przepis..poczekam na jagody i z pewnością zrobię tego lata..! polecam ciasto z musem truskawkowym i masą śmietanową..pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-cuszima-siostry-anastazji.html
Wgryzłabym się w to cudo :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ale pysznie wygląda :-) uwielbiam takie ciacha :-) wypróbuję z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
wow,wow,wow! :)
OdpowiedzUsuńMistrzowski serniczek! Wygląda wprost bajecznie i jeszcze ta jagodowa, fioletowa warstwa w środku - pyszności :)
OdpowiedzUsuńO jejciu, cudowny!!!
OdpowiedzUsuńJadłbym. <3
OdpowiedzUsuńDieta niech idzie w odstawkę! :D
tak można się w tym połączeniu zakochać :) OBŁĘD!! :)
OdpowiedzUsuńO mamo, ale to ciasto pięknie wygląda<3 I ta jagodowa warstwa, jaki ma kolor<33
OdpowiedzUsuńO jejku efekt zniewalający !!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńZachwyca wyglądem!!!! i na pewno uwodzi smakiem, mmmm.... :)
OdpowiedzUsuńKolorystycznie pasuje idealnie do tego przepięknego bzu! Takie pyszne majowe ciasto do zakochania się idealne :)
OdpowiedzUsuńJejku, jak to genialnie wygląda! :P Wspaniały tort :)
OdpowiedzUsuńniebiańsko wygląda ten sernik... nie można mu się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńJest niesamowity !
OdpowiedzUsuńPrzejrzałam kilka ostatnich wpisów i zakochałam się w twoim blogu :) Zaczynając od tego niesamowitego sernika po tarty! Dodam jeszcze, że robisz piękne zdjęcia i zostaję tutaj na dłużej! Jak wypróbuję któryś przepis (a na pewno to zrobię) to dam znać! :D
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam na fb to aż mi ślinka pociekła
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńAle on wygląda!! Zamurowało mnie jak zobaczyłam to zdjęcie i dostałam automatycznie ślinotoku :P aaaaaaaahhh..... ;)
OdpowiedzUsuńświetne to ciacho! Kolor jagodowy pięknie wygląda no i naturalny :) Pomysł fantastyczny!!!
OdpowiedzUsuńWygląda OBŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁĘDNIE!!!!!!!! - Coś przepięknego i przepysznego ;)
OdpowiedzUsuńO nie! Ten sernik jest fantastyczny. Przepiękny! Mega wypas <3
OdpowiedzUsuńWow, ale genialny sernik. Wygląda obłędnie. Poproszę kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńPrześliczny ten sernik! Zapisuję, jak tylko znajdę jagody - robię! :)
OdpowiedzUsuńJaki niebiański sernik! ; )
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentuje!
Świetny przepis! *.*
Wooooow. Boski jest ten sernik, po prostu boski :-)
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo :)!
OdpowiedzUsuńTo nie deser, to dzieło sztuki! Wygląda absolutnie obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńwlasnie je robie ciekawa jestem czy mi tez tak ładnie wyjdzie?
OdpowiedzUsuńKoniecznie proszę dać znać. Mam nadzieje, że wyjdzie i będzie smakować :D
UsuńWygląda przepięknie……..Muszę spróbować !
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Po jakim czasie pieczenia dodajemy chmurkę? Pieczemy przez godzinę a następnie dodajemy chmurkę i pieczemy przez kolejne 40 minut? Czy to nie za długo jak na sernik? 160stopni z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńDolna grzałka bez termoobiegu. Sernik pieczemy 1 godzinę, później nakładamy pianę i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Dopóki piana na wierzchu będzie sucha. Przy pieczeniu piany można włączyć termoobieg i skrócić czas pieczenia.
UsuńNo to robię! Czeka mnie nie lada wyzwanie bo robię bezglutenowe :) trzymajcie kciuki!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam w weekend i wyszedł przepysznie a do tego pięknie wyglądał :-)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :D
Usuń