Są takie ciasta przy których trzeba się trochę napracować i są też takie, które można przygotować w chwilę. I takie właśnie jest to ciasto na szybko, łatwe i idealne do popołudniowej kawki. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi i pomarańczą. Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i płatkami migdałowymi do pochrupania. Ciasto jest z dodatkiem rabarbaru, ale jeśli nie lubimy tego owocu z powodzeniem możemy go zastąpić innym np. truskawką.
Zachęcam do kombinowania, zamieniania i tworzenia własnej wersji :D
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń czekoladowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- skórka z 1 pomarańczy ( może też być cytryna)
- szczypta soli
- 200-250 g rabarbaru + 2 łyżeczki cukru
- płatki migdałowe
Foremka może być tortownica 21 cm albo keksówka
Rabarbar kroimy na niewielkie kawałki, posypójemy cukrem i odstawiamy na bok. W misce mieszamy mąki, budyń, kakao, sodę, cynamon, kardamon i sól, odstawiamy. Foremkę natłuszczamy masłem albo margaryną posypójemy płatkami migdałowymi tak żeby przylepiły się do dna i boków formy.
Jaka ubijamy, gdy będą już podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści a masa lekko zgęstnieje. Zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy olej, chwilę ubijamy około 3 minut. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy partiami mieszankę mąk i przypraw. Dodajemy startą skórkę pomarańczy. Przelewamy ciasto do foremki a na wierzchu układamy odciśnięty rabarbar. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy.
* Mąkę pszenną możemy całkowicie zastąpić mąką pełnoziarnistą.
Mniam, wygląda pysznie, i tak... Niecodziennie :) Nie przywykłam do rabarbaru w ciemnym cieście. Będę musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko! Zachwycił mnie, na prawdę :)
OdpowiedzUsuńTe migdały wyglądają świetnie, będę musiała zastosować taki pomysł u siebie!; ))
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie smak tego ciasta...pychota:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńMniam, nieźle wykombinowałaś;)))
OdpowiedzUsuńwow! wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, super połączenie :)
OdpowiedzUsuńJak widzę takie ciacho czekoladowe to odrazu bym porwała kawałek bez zastanowienia ;P Dodatki wybrałaś świetnie do niego :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie się prezentuje i musi smakować rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńSzybkie, aromatyczne i do tego z moim ulubionym rabarbarem.... biorę w ciemno :)!
OdpowiedzUsuńIdealne na sezon rabarbarowy i nie tylko :) Pyszne, szybkie ciasto!
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie, a to połączenie smaków jest bardzo intrygujące :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo pyszne, wilgotne, a przede wszystkim pyszne ciasto. Jeżeli do tego jeszcze robi się łatwo to już po prostu perfekcja :)
OdpowiedzUsuńO! takiego jeszcze nie jadłam, ciekawe ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, ciasto wygląda genialnie! :P
OdpowiedzUsuńdomowe lody - przepis
pomysły na Dzień Matki
u Ciebie wszystko zawsze takie piękne... :)
OdpowiedzUsuńTakie prostotki to ja wręcz uwielbiam, zwłaszcza, jeżeli mają w sobie rabarbar :-)
OdpowiedzUsuńmmmm.... wygląda po prostu obłędnie!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! ; )
OdpowiedzUsuńBardzo piękne to ciasto!
Ciekawy pomysł. *.*
Wygląda smakowicie, a połączenie smaków bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńależ fajny, smaczny przepis na ciasto rabarbarowe :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji ciasta z rabarbarem jeszcze nie widziałam. Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńmmm zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis!!
OdpowiedzUsuń