18.05.2014

Ciasto czekoladowo-korzenne z rabarbarem






       Są takie ciasta przy których trzeba się trochę napracować i są też takie, które można przygotować w chwilę. I takie właśnie jest to ciasto na szybko, łatwe i idealne do popołudniowej kawki. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi i pomarańczą. Z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i płatkami migdałowymi do pochrupania. Ciasto jest z dodatkiem rabarbaru, ale jeśli nie lubimy tego owocu z powodzeniem możemy go zastąpić innym np. truskawką.
Zachęcam do kombinowania, zamieniania i tworzenia własnej wersji :D


Składniki: 

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 budyń czekoladowy 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • skórka z 1 pomarańczy ( może też być cytryna) 
  • szczypta soli 
  • 200-250 g rabarbaru + 2 łyżeczki cukru 
  • płatki migdałowe 

Foremka może być tortownica 21 cm albo keksówka


       Rabarbar kroimy na niewielkie kawałki, posypójemy cukrem i odstawiamy na bok. W misce mieszamy mąki, budyń, kakao, sodę, cynamon, kardamon i sól, odstawiamy. Foremkę natłuszczamy masłem albo margaryną posypójemy płatkami migdałowymi tak żeby przylepiły się do dna i boków formy.
      Jaka ubijamy, gdy będą już podbite pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż cukier się nie rozpuści a masa lekko zgęstnieje. Zmniejszamy obroty i cienkim strumykiem wlewamy olej, chwilę ubijamy około 3 minut. Następnie delikatnie mieszając wsypujemy partiami mieszankę mąk i przypraw. Dodajemy startą skórkę pomarańczy. Przelewamy ciasto do foremki a na wierzchu układamy odciśnięty rabarbar. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy.

* Mąkę pszenną możemy całkowicie zastąpić mąką pełnoziarnistą.






25 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda pysznie, i tak... Niecodziennie :) Nie przywykłam do rabarbaru w ciemnym cieście. Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bosko! Zachwycił mnie, na prawdę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te migdały wyglądają świetnie, będę musiała zastosować taki pomysł u siebie!; ))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyobrażam sobie smak tego ciasta...pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie, super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak widzę takie ciacho czekoladowe to odrazu bym porwała kawałek bez zastanowienia ;P Dodatki wybrałaś świetnie do niego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastycznie się prezentuje i musi smakować rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Szybkie, aromatyczne i do tego z moim ulubionym rabarbarem.... biorę w ciemno :)!

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne na sezon rabarbarowy i nie tylko :) Pyszne, szybkie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda fajnie, a to połączenie smaków jest bardzo intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda na bardzo pyszne, wilgotne, a przede wszystkim pyszne ciasto. Jeżeli do tego jeszcze robi się łatwo to już po prostu perfekcja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O! takiego jeszcze nie jadłam, ciekawe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  14. u Ciebie wszystko zawsze takie piękne... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie prostotki to ja wręcz uwielbiam, zwłaszcza, jeżeli mają w sobie rabarbar :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. mmmm.... wygląda po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda obłędnie! ; )
    Bardzo piękne to ciasto!
    Ciekawy pomysł. *.*

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda smakowicie, a połączenie smaków bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ależ fajny, smaczny przepis na ciasto rabarbarowe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiej wersji ciasta z rabarbarem jeszcze nie widziałam. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...