30.10.2012

Powykręęęcane kiełbaski



Dzisiaj mam smaka na kiełbaskę :]


 Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: 1 godzina | Pieczenie 10 minut

Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 250 ml letniej wody 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 40 g drożdży 
  • 4-5 kiełbas np: śląska, zwyczajna 
  • przyprawa np: ostra papryka, do grilla, do karkówki
  • ser parmezan 

Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5-10 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki,jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ciasto dzielimy na tyle części ile mamy kiełbas. Stolnice posypujemy mąką, wykładamy porcje ciasta i wałkujemy na kształt prostokąta.


Po środku układamy kiełbaskę, zawijamy i przy użyciu ostrego noża kroimy w plasterki ( tak żeby nie przeciąć spodu). Każdy plaster wywijamy na boki. Posypujemy przyprawą i startym serem. Pieczemy w temp. 240*C około 10 minut.




28.10.2012

Taka tam tarta z żurawiną



Taka tam sobie tarta z brzoskwinką i żurawiną, opatulona migdałową pierzynką.
 Przepis pochodzi z książki "120 wypieków".

 
 Przygotowanie: 45 minut | Czas dodatkowy: godzina | Pieczenie: 70 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 150 g mąki 
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżka wody 
Farsz:
  • 200 g masła 
  • 150 g cukru 
  • 1 jajko
  • 2 żółtka 
  • 40 g mąki 
  • 175 g zmielonych migdałów 
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 
  • puszka brzoskwiń
  • 130 g świeżych żurawin  
Foremka do tarty o średnicy 24 cm.
Fasola + pergamin

Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać cukier, wodę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię i schładzać przez 30 minut.
Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować. Przełożyć na formę, nakłuć spód widelcem i włożyć do lodówki na 30 minut. Na ciasto wyłożyć pergamin i wysypać fasolę. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190*C przez 15 minut. Zdjąć fasolę z pergaminem, piec przez kolejne 10 minut.
Utrzeć w misce masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i żółtko. Wsypać mąkę i mielone migdały, dodać śmietanę i wymieszać. Na podpieczonym spodzie ułożyć brzoskwinie i posypać żurawinami. Przykryć farszem. Piec około 45 minut, aż farsz się zetnie i nabierze złotego koloru. 



26.10.2012

Konfitura bananowo-gruszkowo-jabłkowa



         Pierwszy raz jak zobaczyłam przepis trochę się zdziwiłam, gruszki i banan? Nietypowe połączenie, jeszcze o takim nie słyszałam. Zainteresował mnie na tyle, że postanowiłam zamieszać w garnku. Muszę przyznać, że wyszło ciekawe połączenie, smaki się uzupełniają tworząc pyszną całość. W oryginalnym przepisie został użyty cukier żelując, ja zamieniłam go na galaretkę cytrynową a cukru już nie dodawałam dla mnie było wystarczająco słodkie. Sezon na gruszki jeszcze trwa więc zachęcam do mieszania w garach :]


Przygotowanie: 2,5 godziny

Składniki:

  • 3 kg obranych gruszek 
  • 3 duże banany
  • 3 żółte jabłka np. antonówka 
  • cynamon
  • 2 galaretki cytrynowe 
  • ew. cukier

             Gruszki gotować na małym ogniu 15 minut. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki wrzucić do garnka i rozgotować. Odcedzić gruszki, dodać pokrojone banany, jabłka i cynamon do smaku. Składniki wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień  i podgrzewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodać galaretki i cukier. Przelać do wyparzonych słoików. Do dużego garnka wkładamy słoiki zalewamy wodą do 1/2 wysokości i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki ustawiamy do góry dnem i studzimy.






24.10.2012

Zakręcony chlebek orzechowy



Zakręciło mnie dzisiaj orzechowo :] 


 Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 2,5 godziny | Pieczenie: 45 minut

Składniki:

Ciasto 1
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 250-300 ml letniej wody 
  • 40 g drożdży 
Ciasto 2
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka zmielonych migdałów 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 40 drożdży 
  • 250-300 ml letniej wody 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
Dodatkowo
  • 100 g orzechów włoskich  
  • 4 kostki lodu 

Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę z oliwek, rozczyn i wodę, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Tak samo postępujemy z drugim ciastem.
Ciasta wałkujemy osobno na kształt prostokąta. Najlepiej jak ciasta mają podobne wymiary. Na ciasto jasne nakładamy ciemne, posypujemy pokruszonymi orzechami i zwijamy jak roladę. Oba końce podwijamy do dołu i przekładamy do keksówki. Odstawiamy na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220*C wrzucamy kostki lodu. Chlebek zwilżamy wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45 minut.
Studzimy na kratce.





22.10.2012

Ciasteczka pełnoziarniste ze snickersem



Nie da się ukryć, że jest ze mnie ciasteczkowy potwór :] Uwielbiam ciastka i lubię je piec. Tym bardziej, że po domu krąży mały bąbel i lubię wiedzieć co mu daje do jedzenia. Dzisiaj zdrowsza wersja ciastek bo z mąki pełnoziarnistej. Przepis pochodzi z książki " Ciasta, ciastka i takie tam".


Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 10-15 minut

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 1/2 szklanki masła orzechowego 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 batony snickers

Batony snickers pokroić na małe kawałki. Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy kulki i układamy na blaszce a potem delikatnie spłaszczamy. Pieczemy 10-15 minut w 190*C.






20.10.2012

Łapy!

  

Łapy, łapy straszne ciasteczka na zabawę Halloween. Mocno orzechowe z szybką wersją almond cream. Oczywiście nie muszę mówić jakie są dobre :]


Przygotowanie: 1 godzina | Pieczenie: 15 minut

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki 
  • 100 g zmielonych migdałów 
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 4 łyżkach śmietany
  • 1 łyżeczka proszku


Składniki almond cream:
  • 1 szklanka zmielonych migdałów 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii ( albo łyżeczka spirytusu)


 Dodatkowo:
  • migdały
  • nóż do pizzy 

Almond cream:
Przy pomocy miksera mieszamy wszystko do połączenia składników.

Ciasto:
 Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na 9-12 części. To zależy jakiej wielkości chcemy zrobić łapy.


Ciasto wałkujemy i formujemy kształt prostokąta. Na brzeg nakładamy krem i zamykamy.


Dociskamy. Przy pomocy noża do pizzy robimy cztery nacięcia tworząc w ten sposób palce.


Każdy paluch delikatnie rozsuwamy i wciskamy migdały.
Pieczemy około 15 minut w temp. 180*C.













18.10.2012

Tort stracciatella z gruszkami



      Tort nie jest pracochłonny, najwięcej czasu zajmie nam krojenie czekolady, ale warto się poświęcić bo połączenie jej z masą śmietankowo-serową, gruszkami komponuje się idealnie. Zamiast ciasta francuskiego możemy upiec biszkopty. Co do gruszek najlepiej jak będą miękkie i dojrzałe, twarde gruszki należy chwilę pogotować w osłodzonej wodzie. 


Przygotowanie: 50 minut | Pieczenie: 20 minut

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 400 g serka śmietankowego
  • 100 g czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • żelatyna
  • 2 łyżki nutelli
  • 3-4 gruszki
  • żółtko
Przydatne akcesoria:
- linijka
- nóż do pizzy
- obręcz tortownicy


      Z ciasta francuskiego wyciąć obręczą tortownicy dwa koła. Jedno koło posmarować żółtkiem, piec 10-15 minut w temp. 200*C. Drugie koło podzielić przy pomocy linijki i noża na 12 trójkątów. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem i upiec.
     Żelatynę namoczyć. Kremówkę ubić, w osobnej misce wymieszać ser z cukrem pudrem, połączyć obie masy. Żelatynę rozpuścić, ostudzić i dodać do masy śmietankowo-serowej. Czekoladę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z masą. Na podpieczonym spodzie rozsmarować nutellę, położyć gruszki pokrojone w plasterki, wyłożyć masę i udekorować francuskimi trójkącikami.







16.10.2012

Sałatka z kurczakiem



      Bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka coś dla osób znudzonych tradycyjną jarzynową. Polecam jest naprawdę dobra.


Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: studzenie

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka + przyprawy
  • 4 jajka 
  • 200 g sera żółtego 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • ogórek zielony
  • 2 pomidory
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

              Jajka ugotować na twardo. Pierś pokroić w drobną kostkę, przyprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć.Ser żółty, paprykę, ogórek, pomidory, seler naciowy, jajka pokroić w drobną kostkę, dodać kurczaka, czosnek przecisnąć przez praskę, pokroić szczypiorek, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem wymieszać.
Szybko i smacznie :]





14.10.2012

Rewelacyjne ciastka z czekoladą i orzechami w ...



Rewelacyjne ciastka z czekoladą i orzechami w panierce z Corn Flakes. Muszę nieskromnie przyznać, że są to najlepsze ciastka jakie do tej pory upiekłam :] Środek ciastka jest bardzo orzechowy jest dodatek orzechów mielonych i drobno pokrojonych w połączeniu z czekoladą tworzą nieziemski duet. Dodatkowej chrupkości i ciekawego smaku nadają płatki kukurydziane. Musicie ich spróbować :}


Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: 10-15 minut

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 150 g zmielonych migdałów 
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów
  • 100 g drobno pokrojonej czekolady
  • szczypta soli
  • płatki kukurydziane 

    Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki (oprócz płatków) wszystkie składniki połączyć. Proszę się nie przerażać, ale ciasto wyjdzie lepkie, niejednolite, luźne i takie ma być :] Odrywamy kawałek ciasta, kulamy w rękach i obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Pieczemy 10-15 minut w 180*C.







12.10.2012

Kwiatek drożdżowy



 Ostatnio bardzo polubiłam ciasto drożdżowe. Podoba mi się to, że można przygotować z niego tyle ciekawych smakołyków. Nie musi to być standardowy placek z kruszonką, ale można wykombinować z niego naprawdę fajne ciacho. Z czasem na blogu pojawi się kilka fajnych pomysłów z wykorzystaniem ciasta drożdżowego.  
Jeśli macie już swój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe nie musicie korzystać z mojego. Ja osobiście wole jak w cieście występują same żółtka, mam wrażenie, że ciasto jest delikatniejsze i nie jest zbite i twardawe. 


Przygotowanie: 50 minut | Czas dodatkowy: 2,5 godziny | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 szk cukru
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 50 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka 
Dodatkowo:
  • dżem albo marmolada
  • cukier puder
  • sok z cytryny


 Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej mleka. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Kiedy ciasto jest już elastyczne i sprężyste smarujemy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
       Ciasto dzielimy na siedem części. Z jednej części formujemy główkę kwiatka a z reszty ciasta robimy płatki.Przy pomocy palca albo łyżki robimy wgłębienia w płatkach. Kwiatka smarujemy niewielką ilością rozpuszczonego masła, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
       Poprawiamy jeszcze raz wgłębienia w płatkach i do każdego wgłębienia wkładamy łyżeczkę albo dwie dżemu. Jeśli chcemy możemy przygotować kruszonkę i posypać kwiatka.
Pieczemy 30-40 minut w 180*C.
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier i przyozdobić po przestudzeniu kwiatka.




10.10.2012

Wianuszki chlebowe


 Lubie taki rodzaj pieczywa. Kładę na stół i każdy z gości odrywa sobie kawałek. Chlebek do dzielenia się i do wspólnego biesiadowania. W Ameryce nazywany jest Holiday wreath bread.


 Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: wyrastanie ciasta | Pieczenie: 25-30 minut

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 250-300 ml letniej wody
  • 4 kostki lodu

Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać sól, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i tyle wody aby powstała jednolita kula. Wyrabiamy ciasto około 5-10 minut(jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki). Odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielimy na dwie części, delikatnie uformować kule zrobić w środku dziurę i uformować ciasto na kształt koła. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Przed pieczeniem oprószyć wianuszek mąką. Za pomocą nożyczek pod kontem 45* robimy nacięcia, obcięte kawałki przesuwamy na bok. Piekarnik nagrzać do 220*C na dolną blaszkę wrzucić kostki lodu i włożyć wianuszki do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut.





08.10.2012

Indyk marynowany w warzywach



      Bardzo smaczne i delikatne mięsko indyka. Dzięki zaprawie i długiemu marynowaniu mięsko skruszało, jest soczyste a z warzyw wyciągnęło to co najlepsze czyli pyszny smak. Gotową pieczeń możemy podać z ryżem, sosem koperkowym albo śmietanowym. Po przestudzeniu będzie też znakomitym dodatkiem do kanapek.    


Przygotowanie: 30 minut | Czas dodatkowy: marynowanie | Pieczenie: 1 godzina

Składniki:

  • 1 kg piersi indyczej
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz albo papryka
Zaprawa:
  • marchewka
  • pietruszka
  • por
  • kawałek selera
  • 2 pokruszone listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju 


      Por kroimy w plasterki, resztę warzyw ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa wymieszać razem, dodać pozostałe składniki marynaty. Mięso indyka natrzeć solą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawić pieprzem lub papryką. Część marynaty wyłożyć do miski, ułożyć mięso i przykryć resztą marynaty. Indyka w marynacie wstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
     Indyka wyjąć z zaprawy i przenieść do rękawa foliowego, polać masłem wymieszanym z olejem, dodać 3-4 łyżki zaprawy, zamknąć i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C około godziny.
Jeśli lubimy chrupiące skórki możemy 10 minut przed końcem pieczenia naciąć na środku rękaw.



06.10.2012

Sandwich bananowy



         Szybka i bardzo prosta przekąska dla dzieci. Na ich widok, każda pociecha będzie miała uśmiech od ucha do ucha. Jeśli mamy czas biszkopciki można moczyć w rozpuszczonej czekoladzie.

Przygotowanie: 10 minut

Składniki:
  • mini biszkopciki
  • banan
  • masło orzechowe
  • kolorowa posypka
Banana kroimy w plasterki. Mini biszkopciki, smarujemy masłem orzechowym. Na biszkopcie układamy plasterek banana, przykrywamy drugim biszkoptem i posypujemy kolorową posypką :]



04.10.2012

Kruszonka w rozmiarze XXL



 Pamiętam jak będąc dzieckiem wyjadałam z placka drożdżowego kruszonkę. Na początek zjadałam te największe grudki potem najmniejsze. Mama mnie wyzywała bo ciasto wyglądało jak po przejściu huraganu :} Lata minęły a ja nadal uwielbiam kruszonkę. Nie wiem czy po necie krąży podobny przepis ale to ciasto wymyśliłam sama. Połączyłam dobrze mi znane ciasto kruche z dużą ilością kruszonki i wyszło mi pyszne cudo :] Chociaż stwierdziłam, że następnym razem zrobię jeszcze większą kruszonkę ;] Szczególnie polecam!

Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 30-40 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 4 łyżkach śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
  • 200 g masła
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego albo białego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki drobno pokruszonych herbatników 
Dodatkowo:
  • 3 łyżki dżemu morelowego lub inny dowolny


 Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Zagniatamy. Ciasto wyłożyć na formę, na wierzchu posmarować dżemem morelowym.
Wymieszać w misce wszystkie składniki kruszonki, aż powstanie ciasto o konsystencji żwiru. Na ciasto nakładać duże kawałki kruszonki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30-40 minut.






02.10.2012

Babeczka z serem ricotta


 Bardzo prosta i szybka w wykonaniu babeczka z dodatkiem włoskiego sera ricotta. W babce można delikatnie wyczuć skórką cytrynową a ser nadał jej wilgotności. Idealna dla tych osób, które nie przepadają za suchymi ciastami.


 Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 45 minut

Składniki:

  • 250 g sera ricotta
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
W misce ucieramy ser z cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Dodać pojedynczo żółtka, następnie skórkę z cytryny, mąkę i proszek. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno. Bardzo delikatnie połączyć obie masy i przełożyć do natłuszczonej foremki. Piec w 180*C około 45 minut. 






Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...