W tym roku grzybów w lesie było pod dostatkiem i udało mi się kilka woreczków zamrozić żeby później w zimie móc cieszyć się ich pysznym smakiem. Np. w takiej tarcie z kruchym maślanym spodem, z kremowym serkiem, ach jaka pyszna. Tarta jest bezmięsna i idealnie sprawdzi na świątecznym stole.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklaki mąki krupczatki
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 350 g leśnych grzybów
- 2 cebule
- 3 jajka
- 180 g kwaśnej śmietany 22%
- 100 g serka topionego z ziołami
- sól i pieprz
- olej+łyżka masła
- 1 łyżka drobno siekanej pietruszki
Forma do tart 21 cm + obciążenie fasola, groch, ryż, metalowe kulki
Z podanych składników zagnieć ciasto. Ciasto ułóż między arkuszami pergaminu i rozwałkuj do wielkości foremki. Przełóż ciasto do foremki i dociśnij do dna i boków. Włóż do lodówki na 30 minut. Tartę nakłuj widelcem w kilku miejscach, przykryj pergaminem i wsyp do środka obciążenie. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 15 minut. Następnie usuń pergamin i włóż z powrotem na 15 minut. Lekko przestudź.
Nadzienie: na patelni podgrzej masło i olej dodaj pokrojoną cebulę, i podsmaż. Włóż grzyby i chwilę smaż. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przestudź. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, serek i pietruszkę. Dodaj grzyby i jeśli będzie trzeba dopraw. Wylej nadzienie na spód tarty i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 25 minut przed wyjęciem sprawdź czy wierzch nadzienia jest ścięty.
od samego patrzenia robię się głodna :) jeszcze taka "śmietanowo-serowa"... mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńTak, jak już pisałam nieraz uwielbiam leśne grzybki! Podoba mi się idea takiej tarty.
OdpowiedzUsuńWszystko jest śliczne i na pewno smaczne.
Czarujesz przepiękne wspaniałości.
Pozdrowionka piątkowe :)
Wyglada cudownie :) Nie ma to jak grzybowe smaki!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy nawet podobnej :) Na pewno smakuje zacnie z grzybami ^^
OdpowiedzUsuń