Przejdź do głównej zawartości

Zupa grzybowa z kluseczkami




              
           W zależności od domu, tradycji czy regionu na świątecznym stole pojawiają się różne zupy. Barszcz czerwony, zupa grzybowa i zupa rybna. Ja najbardziej lubię barszcz a w okresie zimowym często gotuję zupę z suszonych grzybów. Uwielbiam ją jest lekko ostra taka w sam raz na rozgrzanie.Bardzo szybka do przygotowania na wywarze warzywnym a podana z kluseczkami potrafi nasycić.


Składniki:
  • 50 g suszonych grzybów 
  • 1 cebula 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 sztuki ziela angielskiego 
  • 2 ziarna jałowca 
  • sól i pieprz 
Kluseczki:
  • 3 jajka 
  • 30 g masła temp. pokojowa 
  • 4-5 łyżek mąki 

              Grzyby zalej 1L wody i gotuj 40 minut. Do drugiego garnka wlej 2L wody, włóż  marchewkę i pietruszkę pokrojoną na mniejsze kawałki dodaj seler, cebule i przyprawy. Gotuj tyle samo co grzyby. Grzyby wyciągnij z wody i pokrój w paseczki. Wywar warzywny odcedź i wlej do niego wywar grzybowy. Dodaj pokrojone grzyby. Dopraw solą i pieprzem (moja mama dodaje do zupy łyżkę masła).
            Kluseczki: Masło zmiksuj z żółtkami dodaj mąkę i wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Dodaj łyżkę białek do masy i wymieszaj następnie dodaj resztę. Masa powinna mieć konsystencje gęstego jogurtu. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodaj łyżkę mąki. Kładź łyżeczką porcje ciasta na osolony wrzątek, gotuj 2 minuty. Kluski przełóż do miseczki i zalej ciepłą zupą





Komentarze

  1. a jakie fajne te kluseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ta zupa. Aż nabrałam ochoty na grzybową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł z tymi kluseczkami :) U mnie grzybowej się nie jada, a śliwczoka, którego nie cierpię :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok