Przejdź do głównej zawartości

Tarta z leśnymi grzybami




              W tym roku grzybów w lesie było pod dostatkiem i udało mi się kilka woreczków zamrozić żeby później w zimie móc cieszyć się ich pysznym smakiem. Np. w takiej tarcie z kruchym maślanym spodem, z kremowym serkiem, ach jaka pyszna. Tarta jest bezmięsna i idealnie sprawdzi na świątecznym stole. 


Składniki: 

Ciasto:
  • 1,5 szklaki mąki krupczatki 
  • 125 g zimnego masła 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • 350 g leśnych grzybów  
  • 2 cebule 
  • 3 jajka 
  • 180 g kwaśnej śmietany 22% 
  • 100 g serka topionego z ziołami 
  • sól i pieprz 
  • olej+łyżka masła 
  • 1 łyżka drobno siekanej pietruszki 

 Forma do tart 21 cm + obciążenie fasola, groch, ryż, metalowe kulki


            Z podanych składników zagnieć ciasto. Ciasto ułóż między arkuszami pergaminu i rozwałkuj do wielkości foremki. Przełóż ciasto do foremki i dociśnij do dna i boków. Włóż do lodówki na 30 minut. Tartę nakłuj widelcem w kilku miejscach, przykryj pergaminem i wsyp do środka obciążenie. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 15 minut. Następnie usuń pergamin i włóż z powrotem na 15 minut. Lekko przestudź.
           Nadzienie: na patelni podgrzej masło i olej dodaj pokrojoną cebulę, i podsmaż. Włóż grzyby i chwilę smaż. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przestudź. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, serek i pietruszkę. Dodaj grzyby i jeśli będzie trzeba dopraw. Wylej nadzienie na spód tarty i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 25 minut przed wyjęciem sprawdź czy wierzch nadzienia jest ścięty.





Komentarze

  1. od samego patrzenia robię się głodna :) jeszcze taka "śmietanowo-serowa"... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, jak już pisałam nieraz uwielbiam leśne grzybki! Podoba mi się idea takiej tarty.
    Wszystko jest śliczne i na pewno smaczne.
    Czarujesz przepiękne wspaniałości.
    Pozdrowionka piątkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada cudownie :) Nie ma to jak grzybowe smaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłyśmy nawet podobnej :) Na pewno smakuje zacnie z grzybami ^^

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok