08.12.2017

Tarta z leśnymi grzybami




              W tym roku grzybów w lesie było pod dostatkiem i udało mi się kilka woreczków zamrozić żeby później w zimie móc cieszyć się ich pysznym smakiem. Np. w takiej tarcie z kruchym maślanym spodem, z kremowym serkiem, ach jaka pyszna. Tarta jest bezmięsna i idealnie sprawdzi na świątecznym stole. 


Składniki: 

Ciasto:
  • 1,5 szklaki mąki krupczatki 
  • 125 g zimnego masła 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • 350 g leśnych grzybów  
  • 2 cebule 
  • 3 jajka 
  • 180 g kwaśnej śmietany 22% 
  • 100 g serka topionego z ziołami 
  • sól i pieprz 
  • olej+łyżka masła 
  • 1 łyżka drobno siekanej pietruszki 

 Forma do tart 21 cm + obciążenie fasola, groch, ryż, metalowe kulki


            Z podanych składników zagnieć ciasto. Ciasto ułóż między arkuszami pergaminu i rozwałkuj do wielkości foremki. Przełóż ciasto do foremki i dociśnij do dna i boków. Włóż do lodówki na 30 minut. Tartę nakłuj widelcem w kilku miejscach, przykryj pergaminem i wsyp do środka obciążenie. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 15 minut. Następnie usuń pergamin i włóż z powrotem na 15 minut. Lekko przestudź.
           Nadzienie: na patelni podgrzej masło i olej dodaj pokrojoną cebulę, i podsmaż. Włóż grzyby i chwilę smaż. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przestudź. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, serek i pietruszkę. Dodaj grzyby i jeśli będzie trzeba dopraw. Wylej nadzienie na spód tarty i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 25 minut przed wyjęciem sprawdź czy wierzch nadzienia jest ścięty.





5 komentarzy:

  1. od samego patrzenia robię się głodna :) jeszcze taka "śmietanowo-serowa"... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, jak już pisałam nieraz uwielbiam leśne grzybki! Podoba mi się idea takiej tarty.
    Wszystko jest śliczne i na pewno smaczne.
    Czarujesz przepiękne wspaniałości.
    Pozdrowionka piątkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada cudownie :) Nie ma to jak grzybowe smaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłyśmy nawet podobnej :) Na pewno smakuje zacnie z grzybami ^^

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...