Przejdź do głównej zawartości

Sernik świąteczny




              Kawałek serniczka potrafi uszczęśliwić człowieka :) Obok tego nie można przejść obojętnie jest po prostu przepyszny. Na spodzie bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem przypraw korzennych, śmietankowy sernik, który jest kremowy, gładki i bardzo delikatny a dla lekkiej kwaskowatości i takiej kropki na i galaretka z żurawiny. Jest boski, idealny koniecznie do powtórzenia :)



Składniki: 

Ciasto:
  • 4 jajka 
  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 150 g masła 
  • 1 łyżka kakao 
  • 2 łyżki mąki gryczanej (może być pszenna) 
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1/4 łyżeczki soli 
Sernik:
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 4 jajka 
  • 200 ml mleka 
  • 125 ml oleju 
  • 1 budyń śmietankowy albo 1 łyżka mąki ziemniaczanej  
  • 1 szklanka cukru 
Galaretka:
  • 200 g żurawiny świeża albo mrożona 
  • 250 ml wody 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1,5 łyżeczki żelatyny 


Tortownica 26 cm


               Ciasto: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i sól. Przestudź. Do miski wbij jajka i zacznij ubijać, następnie pomalutku wsypuj cukier i miksuj aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cały czas ubijając wlewaj cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę. Na koniec wmieszaj mąkę, kakao i przyprawę. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem.
               Sernik: wszystkie składniki włóż do miski i miksuj na najniższych obrotach do połączenia się składników (1 minuta). Wylej ser na ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160*C na 70-80 minut wierzch ciasta powinien być ścięty lekko zarumieniony. Ostudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach.
              Galaretka: żurawinę włóż do garnka, zalej woda, wsyp cukier i podgrzewaj na średnim ogniu aż żurawina zacznie pękać i się rozpadnie. Przetrzyj ją przez sitko. Do soku dodaj żelatynę, wymieszaj i poczekaj aż zacznie tężeć. Gęstą galaretkę wylej na wierzch ciasta. Przechowuj w lodówce do 5 dni.







Komentarze

  1. Ooo! To musi być naprawdę wspaniały smak serniczka.
    Chętnie wypróbuję niebawem.
    Super! Wyglądają kusząco.
    Ja wczoraj też robiłam sernik :)
    Pozdrawiam weekendowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka leci na sam widok :) Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki :) Twój wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana serniczek wygląda obłędnie :-) porywam sobie kawałek i to duży :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały sernik :) wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny sernik i do tego cudna patera ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam serniki , porwałabym taki talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy mozna uzyc sera zmielonego zamiast z wiaderka? moze wymieszac z ricotta lub mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak. Jeśli Pani chce można dodać 700 g zmielonego twarogu i opakowanie serka mascarpone.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz