02.12.2017

Sernik świąteczny




              Kawałek serniczka potrafi uszczęśliwić człowieka :) Obok tego nie można przejść obojętnie jest po prostu przepyszny. Na spodzie bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem przypraw korzennych, śmietankowy sernik, który jest kremowy, gładki i bardzo delikatny a dla lekkiej kwaskowatości i takiej kropki na i galaretka z żurawiny. Jest boski, idealny koniecznie do powtórzenia :)



Składniki: 

Ciasto:
  • 4 jajka 
  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 150 g masła 
  • 1 łyżka kakao 
  • 2 łyżki mąki gryczanej (może być pszenna) 
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1/4 łyżeczki soli 
Sernik:
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 4 jajka 
  • 200 ml mleka 
  • 125 ml oleju 
  • 1 budyń śmietankowy albo 1 łyżka mąki ziemniaczanej  
  • 1 szklanka cukru 
Galaretka:
  • 200 g żurawiny świeża albo mrożona 
  • 250 ml wody 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1,5 łyżeczki żelatyny 


Tortownica 26 cm


               Ciasto: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i sól. Przestudź. Do miski wbij jajka i zacznij ubijać, następnie pomalutku wsypuj cukier i miksuj aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cały czas ubijając wlewaj cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę. Na koniec wmieszaj mąkę, kakao i przyprawę. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem.
               Sernik: wszystkie składniki włóż do miski i miksuj na najniższych obrotach do połączenia się składników (1 minuta). Wylej ser na ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160*C na 70-80 minut wierzch ciasta powinien być ścięty lekko zarumieniony. Ostudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach.
              Galaretka: żurawinę włóż do garnka, zalej woda, wsyp cukier i podgrzewaj na średnim ogniu aż żurawina zacznie pękać i się rozpadnie. Przetrzyj ją przez sitko. Do soku dodaj żelatynę, wymieszaj i poczekaj aż zacznie tężeć. Gęstą galaretkę wylej na wierzch ciasta. Przechowuj w lodówce do 5 dni.







10 komentarzy:

  1. Ooo! To musi być naprawdę wspaniały smak serniczka.
    Chętnie wypróbuję niebawem.
    Super! Wyglądają kusząco.
    Ja wczoraj też robiłam sernik :)
    Pozdrawiam weekendowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka leci na sam widok :) Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki :) Twój wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana serniczek wygląda obłędnie :-) porywam sobie kawałek i to duży :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały sernik :) wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny sernik i do tego cudna patera ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam serniki , porwałabym taki talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy mozna uzyc sera zmielonego zamiast z wiaderka? moze wymieszac z ricotta lub mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak. Jeśli Pani chce można dodać 700 g zmielonego twarogu i opakowanie serka mascarpone.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...