Przejdź do głównej zawartości

Sernik świąteczny




              Kawałek serniczka potrafi uszczęśliwić człowieka :) Obok tego nie można przejść obojętnie jest po prostu przepyszny. Na spodzie bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem przypraw korzennych, śmietankowy sernik, który jest kremowy, gładki i bardzo delikatny a dla lekkiej kwaskowatości i takiej kropki na i galaretka z żurawiny. Jest boski, idealny koniecznie do powtórzenia :)



Składniki: 

Ciasto:
  • 4 jajka 
  • 140 g cukru trzcinowego 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 150 g masła 
  • 1 łyżka kakao 
  • 2 łyżki mąki gryczanej (może być pszenna) 
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1/4 łyżeczki soli 
Sernik:
  • 1 kg sera z wiaderka 
  • 4 jajka 
  • 200 ml mleka 
  • 125 ml oleju 
  • 1 budyń śmietankowy albo 1 łyżka mąki ziemniaczanej  
  • 1 szklanka cukru 
Galaretka:
  • 200 g żurawiny świeża albo mrożona 
  • 250 ml wody 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1,5 łyżeczki żelatyny 


Tortownica 26 cm


               Ciasto: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i sól. Przestudź. Do miski wbij jajka i zacznij ubijać, następnie pomalutku wsypuj cukier i miksuj aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cały czas ubijając wlewaj cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę. Na koniec wmieszaj mąkę, kakao i przyprawę. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem.
               Sernik: wszystkie składniki włóż do miski i miksuj na najniższych obrotach do połączenia się składników (1 minuta). Wylej ser na ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160*C na 70-80 minut wierzch ciasta powinien być ścięty lekko zarumieniony. Ostudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach.
              Galaretka: żurawinę włóż do garnka, zalej woda, wsyp cukier i podgrzewaj na średnim ogniu aż żurawina zacznie pękać i się rozpadnie. Przetrzyj ją przez sitko. Do soku dodaj żelatynę, wymieszaj i poczekaj aż zacznie tężeć. Gęstą galaretkę wylej na wierzch ciasta. Przechowuj w lodówce do 5 dni.







Komentarze

  1. Ooo! To musi być naprawdę wspaniały smak serniczka.
    Chętnie wypróbuję niebawem.
    Super! Wyglądają kusząco.
    Ja wczoraj też robiłam sernik :)
    Pozdrawiam weekendowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka leci na sam widok :) Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniki :) Twój wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana serniczek wygląda obłędnie :-) porywam sobie kawałek i to duży :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały sernik :) wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny sernik i do tego cudna patera ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam serniki , porwałabym taki talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy mozna uzyc sera zmielonego zamiast z wiaderka? moze wymieszac z ricotta lub mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak. Jeśli Pani chce można dodać 700 g zmielonego twarogu i opakowanie serka mascarpone.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok