Kawałek serniczka potrafi uszczęśliwić człowieka :) Obok tego nie można przejść obojętnie jest po prostu przepyszny. Na spodzie bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem przypraw korzennych, śmietankowy sernik, który jest kremowy, gładki i bardzo delikatny a dla lekkiej kwaskowatości i takiej kropki na i galaretka z żurawiny. Jest boski, idealny koniecznie do powtórzenia :)
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 140 g cukru trzcinowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mąki gryczanej (może być pszenna)
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 125 ml oleju
- 1 budyń śmietankowy albo 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 200 g żurawiny świeża albo mrożona
- 250 ml wody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Tortownica 26 cm
Ciasto: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, masło i sól. Przestudź. Do miski wbij jajka i zacznij ubijać, następnie pomalutku wsypuj cukier i miksuj aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cały czas ubijając wlewaj cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę. Na koniec wmieszaj mąkę, kakao i przyprawę. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Sernik: wszystkie składniki włóż do miski i miksuj na najniższych obrotach do połączenia się składników (1 minuta). Wylej ser na ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160*C na 70-80 minut wierzch ciasta powinien być ścięty lekko zarumieniony. Ostudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach.
Galaretka: żurawinę włóż do garnka, zalej woda, wsyp cukier i podgrzewaj na średnim ogniu aż żurawina zacznie pękać i się rozpadnie. Przetrzyj ją przez sitko. Do soku dodaj żelatynę, wymieszaj i poczekaj aż zacznie tężeć. Gęstą galaretkę wylej na wierzch ciasta. Przechowuj w lodówce do 5 dni.
Ooo! To musi być naprawdę wspaniały smak serniczka.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję niebawem.
Super! Wyglądają kusząco.
Ja wczoraj też robiłam sernik :)
Pozdrawiam weekendowo :)
Ślinka leci na sam widok :) Piękne!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki :) Twój wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńKochana serniczek wygląda obłędnie :-) porywam sobie kawałek i to duży :-)
OdpowiedzUsuńwspaniały sernik :) wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńPiękny sernik i do tego cudna patera ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki , porwałabym taki talerzyk:)
OdpowiedzUsuńa czy mozna uzyc sera zmielonego zamiast z wiaderka? moze wymieszac z ricotta lub mascarpone?
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak. Jeśli Pani chce można dodać 700 g zmielonego twarogu i opakowanie serka mascarpone.
Usuń