15.12.2017

Babka gryczana z suszoną żurawiną





             Coraz bliżej święta i pewnie zastanawiacie się co by tu zmajstrować słodkiego. Oprócz makowca i sernika polecam babkę. Babkę przygotowaną z mąki gryczanej Mąka gryczana zawiera dużo białka, aminokwasy takie jak lizyna i metionina. Wypieki z mąki gryczanej są bardziej trwałe i mają niższy indeks glikemiczny. A ja lubię dodawać ją do pierników świetnie podbija smak przypraw korzennych. Do babki dodałam suszoną żurawinę, która jest lekko kwaskowata i świetnie pasują do świątecznych wypieków. Takim wykończeniem ciasta, kropką nad i jest lukier pomarańczowy.Pyszne, proste ciasto o wyjątkowym smaku.


Przepis bierze udział w konkursie Beko


Składniki: 
  • 5 jajek temp. pokojowa 
  • 160 g cukru 
  • 150 ml oleju 
  • 150 ml mleka
  • 300 g mąki gryczanej 
  • 70 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 150 g żurawiny 
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy 

Foremka do babki


                Jajka wbij do miksera i zacznij ubijać, następnie pomalutku partiami wsypuj cukier.  Ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cienkim strumykiem wlej olej i mleko. Na koniec wmieszaj mąki, przyprawę, sól, proszek i żurawinę. Przelej ciasto do natłuszczonej foremki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 40-50 minut (do suchego patyczka). Po lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto na talerz i przestudź. Cukier puder wymieszaj z sokiem pomarańczowym i polej babkę.



Jeśli boicie się ochlapanej i okurzonej od mąki kuchni to podsyłam Wam filmik z bardzo fajnym patentem :) 





#beko #ciastojakzobrazka

Ciasto jak z obrazka

4 komentarze:

  1. Takiej babki jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna babka dla nas bo też jesteśmy zdania, że gdyka świetnie podbija korzenne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...