Kolejna bardzo pyszna propozycja na świąteczny stół. Śledzie w sosie tatarskim. Śledzie idealnie komponują się z grzybkami i ogóreczkami. Jedna z lepszych sałatek śledziowych jakie jadłam :) Polecam
Składniki:
- 6 filetów śledziowych
- 6 średniej wielkości ogórków konserwowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- mały słoiczek marynowanych pieczarek
- mała cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sol i pieprz
Jeśli śledzie są bardzo słone należy je moczyć w wodzie przez 3-4 godziny. Mi udało się kupić takie, które nie wymagają moczenia.
Śledzie pokrój na kawałki takie na jeden kęs. Jajka, ogórki, pieczarki i cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę. Wymieszaj z majonezem, jogurtem i dopraw pieprzem. Dodaj śledzie, włóż do lodówki na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Przed podaniem spróbuj czy nie brakuje soli i pieprzu.
Muszą być pyszne takie śledziki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne śledziki :)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że chętnie bym się nawet skusiła na takie śledzie?
OdpowiedzUsuńAch, muszą smakować świetnie.
Super, piszę się.
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
Śledzie jemy raz do roku na święta właśnie :D W tym roku mamy nadzieję, że babcia zrobi swoje słynne śledziki :D
OdpowiedzUsuń