Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasto z malinami i kokosem








                Nie ma to jak kawałek dobrego ciasta i filiżanka dobrej kawy. Proste ciasto, kruche, maślane wypełnione świeżymi malinami przykryte kokosową bezą to jest towarzystwo. Prosto, smacznie, polecam :)



Składniki: 

  • 350 g mąki krupczatki 
  • 175 g masła 
  • 80 g cukru 
  • 3 żółtka
Piana:
  • 3 białka 
  • 80 g białego cukru 
  • 50 g wiórków kokosowych + garść do posypania
 Dodatkowo 400 g malin lub słoik dżemu malinowego albo truskawkowego

Foremka 36x24 cm


             Na stolnicę wysyp mąkę, cukier, masło pokrojone w kostkę i żółtka. Wszystko razem poszatkuj nożem a następnie zagnieć. Ciasto rozłóż w foremce. Włóż do lodówki na 15 minut.
             Białka ubij na sztywno następnie partiami i pomalutku wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek. Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe.
             Na cieście rozłóż równomiernie maliny, możesz je delikatnie zgnieść. Na malinach rozłóż pianę z białek, na wierzchu posyp wiórkami kokosowymi. Piecz w 180*C przez 40 minut.





Komentarze

  1. Bardzo lubię takie ciasta :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie przymierzam się do ciasta z owocami. Świetne!
    Coś, co z pewnością mnie zachwyci smakiem.
    Ostatnio bez przerwy mogłabym jeść ciasta z owocami.
    Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Latem, do kawy takie ciasto: pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, ze u mnie w tym roku tak mało malin. :c

    OdpowiedzUsuń
  5. Kruche z malinami to smak dzieciństwa! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Maliny i kokos to jedno z naszym ulubionych połączeń właśnie :) Wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz