Przejdź do głównej zawartości

Chałwa z ziaren i orzechów






           Uwielbiam chałwę ze słonecznika. Tym razem żeby wzbogacić smak dodałam orzechy. Wyszła bardzo chrupiąca, pięknie pachnie i uzależnia, wciąga na maksa. Jak pewnie wiecie orzechy, pestki dyni, słonecznika zawierają dużą ilość białka, korzystnych tłuszczy, potas, witaminę A, D, B12,B6, magnez i żelazo. Chociaż jest tu dodatek cukru to i tak mamy fajny, smaczny zamiennik batonika, wafelka czy innego ciastka kupionego w sklepie. Pasuje do kawki a i dzieci też bardzo chętnie sięgną po kawałeczek chałwy.



Składniki:

  • 110 g różnych orzechów 
  • 80 g pestek dyni 
  • 150 g słonecznika 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 50 ml wody 
  • 1/4 łyżeczki soli 

Do przygotowania chałwy użyłam robota Panasonic MK-F800
Test urządzenia znajdziesz ---------->>>>>Tu

             Orzechy, pestki dyni, słonecznika wsyp na sucha patelnię i podpraż. Przesyp na talerz i przestudź. Do robota włóż ostrze noża, wsyp mieszankę, zamknij pokrywę i włącz program mielenie.Miksuj dopóki orzechy i pestki będą bardzo drobno zmielone.
Do garnka wsyp cukier, sól i wlej wodę. Podgrzewaj do rozpuszczenia, nie gotuj. Syrop wlej do mieszanki i mieszaj jeszcze chwilę aż wszystko się ładnie połączy. Przełóż do niedużego pojemnika (mój miał rozmiar 18x28 cm) wyłożonego pergaminem, dociśnij łyżką i włóż do lodówki. Gdy masa stwardniej pokrój na mniejsze kawałki. Przechowuj w lodówce.










Komentarze

  1. bardzo smacznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uuu ale boskie! Nie robiłam nigdy sama chałwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię chałwę :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie chałwy. Naprawdę super!
    Ciekawa jestem czy u mnie w domu zrobiłby furorę ;)
    Mam chałwomaniaków sporo pod jednym dachem, więc pewnie TAK!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chałwy ze słonecznika jeszcze mie jadłam. Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chałwa z ziaren i orzechów? WOW! Ale pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj wspominałam narzeczonemu, że zrobię mu chałwę.. no i masz! przypadkiem trafiam tutaj. Przypadek? :D
    www.anialwowska.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok