Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z zimnym sosem




                     Spaghetti z zimnym sosem to taka wegańska wersja bolońskiego :) Mięso zastąpiła nam cieciorka. Ja, użyłam tej z puszki żeby wam pokazać jak szybko i łatwo można przygotować pyszne danie, ale jeśli macie czas to polecam ugotować a potem przestudzić. Sam sos przygotujemy bardzo szybko wystarczy wrzucić składniki do robota i zmiksować. Bez gotowania, długiego stania i mieszania. Sos jest bardzo aromatyczny, bardzo pożywny i bardzo apetyczny. Czy zimny sos pasuje do ciepłego makaronu? Zapewniam was że tak, ale to już sami musicie się przekonać :)



Składniki na 3-4 porcje: 
  • dwie puszki cieciorki (2x425g) 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 łodyga selera 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 duże pomidory 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól i pieprz 
  • opakowanie makaronu spaghetti  (ja użyłam 3 kolory)

Do przygotowania sosu użyłam robota Panasonic MK-F800
Test urządzenia znajdziecie ------->>>Tu


             Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.  Do urządzenia włóż ostrze noża. Włóż cieciorkę razem z zalewą. Pomidory przekrój na pół i wyjmij pestki. Dodaj pokrojoną na ćwiartki cebulę, czosnek, łodygę selera pokrojoną na mniejsze kawałki,oliwę, koncentrat, bazylię i dużą szczyptę soli i pieprzu. Włącz program manualny ciągły i ustaw na 5 kresek. Jeśli będzie trzeba to pomieszaj i miksuj dopóki nie uzyskasz odpowiedniej tekstury. Dopraw solą i pieprzem. Porcje makaronu połóż na talerz i polej sosem. Jeśli jesz ser to posyp startym pecorino i listkami bazylii.









Komentarze

  1. Bardzo apetyczny pomysł :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale fajny pomysł! Idealne na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry pomysł na obiad bez większych przygotowań :) Musimy koniecznie wypróbować przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne te spaghetti, dawno nie jadłam to koniecznie przyrządze w tym tygodniu :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Super!
    To musi być dobre.
    Zresztą trudno o złe spaghetti.
    Mniamu, mniamu.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok