Przejdź do głównej zawartości

Robot Panasonic MK-F800







             Jako pani domu, matka, żona i blogerka kulinarna potrzebuję pomocników albo jeszcze trzech par rąk. Wiecie jak to jest kiedy ten chce to, ktoś inny tamto a ja jestem sama i nie wiem od czego zacząć, a czas nagli. Na pomoc przyszedł mi robot wielofunkcyjny Panasonic MK-F800. Jest to robot uniwersalny pozwalający przygotować potrawy na wiele sposobów. Ułatwi prace każdej Pani domu :) Na wyposażeniu jest 13 akcesoriów i 33 funkcje, z którym możemy skorzystać. Bez problemu rozbije mięso, zmieli przyprawy, zmiksuje sos, pokroi ziemianki na frytki, pokroi warzywa, odsączy sałatę z wody, zagniecie ciasto, zmieli orzechy, pokruszy lód, zmiksuje zamrożone owoce, zrobi pastę. Pomoże w przygotowaniu większości prac kuchennych.  A i nawet zachęcił mojego starszaka do pracy. Młody bardzo chętnie pomaga przy kuchennych pracach a potem z dumą prezentuje rodzinie swoje dzieło i zajada wszystko co przygotował. Korzyści jest sporo :) 
Bardzo ważne - nie uruchomimy urządzenia bez zamkniętej pokrywy. Jest to bardzo ważne zabezpieczenie jeśli w pracach w kuchni pomagają nam dzieci.




         Urządzenie jest czarno-srebne wykonane z aluminium i szkła. Misa i porywa wykonana jest z bezpiecznego plastiku BPA FREE. Można je myć w zmywarce. 
 Wygląd robota Panasonic MK-F800 jest przyjazny dla oka, nie jest toporny, brzydki tylko elegancki, estetyczny i wpasowuje się do każdego rodzaju kuchni.

Robot posiada dotykowy panel sterowania z podświetleniem LED.
Urządzenie ma zaprogramowane 5 programów:
-rozbijanie mięsa 
-krojenie warzyw 
-kruszenie lodu/miksowanie lodów 
-mielenie orzechów/kawy/przypraw 
-osuszanie umytych warzyw/sałat 
-program manualny ciągły 
-program manualny pulsacyjny




Urządzenie wyposażone jest w 5 ostrzy do ścierania. Bez problemu zetrzemy marchewkę na ciasto marchewkowe, czy pokroimy ogórki na mizerię a jeśli będziemy mieli ochotę pokroi ziemniaki na frytki. Na pewno przyśpieszy i ułatwi prace.  I oszczędzi nasze paznokcie :)



Na wyposażeniu są dwa norze jeden do wyrabiania drugi do rozdrabniania.





GÓLNE Maks. pojemność 2,5 l
Pojemność robocza 1,5 l
Mierzony czas 2 min WŁ, 4 min WYŁ
Bezpiecznik Tak
Wymiary (szer. x wys. x dł.) 263 x 437 x 259 mm
Masa netto (kg) 6,50 kg
STYL Kolor Czarny i srebrny, aluminiowe pokrętło
Obsługa Dotykowy (elektrostatyczny) i pokrętło
FUNKCJE Menu automatyczne Tak (menu z 5 programami)
Regulacja szybkości Ręczny / Błyskawiczny (zmienny) / Pulsacyjny / Automatyczny
Zabezpieczenia Tak
PRZYSTAWKI I AKCESORIA Nóż kuchenny Tak
Blender Tak (1,0 l, tworzywo sztuczne)
Młynek Tak (młynek)
Ostrze szatkujące Tak (3 mm / 1 mm)
Nóż do krojenia Tak (3 mm / 1 mm)
Nóż do julienne Tak
Ostrze wyrabiające Tak






Po ustawieniu urządzenia na blacie przyssawki przysysają bardzo mocno. Podczas pracy mamy pewność że robot nie będzie się przesuwał tylko będzie stał stabilnie i pewnie











Pojemność blendera to 1L. Na dwa porządne kubki koktajlu wystarczy :)



Przy pomocy młynka bez problemu zmielimy orzechy, płatki owsiane, przyprawy, kawę,kaszę, wiórki kokosowe i co tam jeszcze potrzebujemy.






      Wyciśniemy sok z cytrusów a na sitku pozostaną pestki i większy miąższ.


Nie wiem jak wy ale ja nie lubię mokrej sałaty. Kiepsko odciśnięta sałata rozrzedza sos i nasącza wodą kanapki. Skorzystanie z drainer-a znacznie upraszcza przygotowanie sałatki.




Bez problemu pokroimy ogórki na mizerię, wszystkie są równe i cienkie. Ale nie tylko ogórki możemy pokroić cebulę, rzodkiewki, cukinię, marchewkę, ziemianki.




Urządzenie jest bardzo przydatne w kuchni. Ja, je muszę mieć :) Mam rodzinę, lubię gotować, prowadzę bloga kulinarnego i to cacko ułatwia i przyśpiesza pracę. Już nieraz ścierałam na tarce ręcznej 2 kg marchewek i pod koniec miałam dosyć. Odechciewało mi się wszystkiego i odbierało radość z pieczenia. Teraz ścieranie zajmuje mi chwilę, na koniec pyk do zmywarki i wszyscy są zadowoleni :)




Komentarze

  1. No i teraz narobiłaś mi ochoty na takiego robota! Baaa, jakiej ochoty! :) Z chęcią bym się na niego skusiła! Duże udogodnienie :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny jest ten robot :) Na pewno mega przydatny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok