Przejdź do głównej zawartości

Pasta do kanapek z bobu i groszku




               Uwielbiam pasty do kanapek, wykorzystuje je zamiast masła. Na to plasterki pomidora, szyneczki, rzodkiewki i pyszne śniadanie gotowe. Pasta z bobu i groszku ma piękny zielony kolor, taki wiosenny, optymistyczny. Wszystkie smaki pasty bardzo dobrze do siebie pasują. Sama pasta jest kremowa z lekką nutką cytryny i bazylii. Elementem chrupiącym są orzechy. Jest pyszna :)



Składniki: 
  • 120 g zielonego groszku 
  • 120 g bobu 
  • 200 g serka mascarpone może być inny kremowy serek 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 60 g migdałów 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • skórka z cytryny + odrobina soku 
  • 1/2 pęczka bazylii 
  • sól i pieprz 

Do przygotowania pasty wykorzystałam robot Panasonic  MK-F800
Test urządzenia znajdziecie ---------->>>>>>> Tu


                  Bób ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Przestudź i obierz ze skórki. Groszek wrzuć do wrzątku na 3 minuty. Odcedź i przełóż do robota. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Ustawiłam program manualny ciągły na 5 kresek. Przechowuj w lodówce do 4-5 dni.









Komentarze

  1. Takiej pasty nie znam, ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę rewelacja!
    Dawno nie widziałam czegoś równie apetycznego.
    Pasta idealna :) Ma prześliczny kolorek.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie śniadanie idealne, pyszności kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Groszek i bób - dwie moje miłości :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok