Przejdź do głównej zawartości

Surówka z białek kapusty i kalarepy a`la colesław





                Rewelacyjna surówka do obiadu. Do mięsa, ryby, hamburgerów, hot-dogów, tortilli i co tam chcecie. Napisałam a`la colesław bo jest tu więcej składników niż w podstawowym przepisie. Jest kukurydza, kalarepka, czerwona cebula i pietruszka. Sos jest po prosu pyszny i pasuje też do innych surówek. Najważniejszym składnikiem sosu jest tarty chrzan, robi największą robotę i jest najważniejszym składnikiem. Proszę go nie pominąć.Surówka jest pyszna, chrupiąca i lekko ostra.



Składniki: 
  • 1/2 główki białej kapusty 
  • 1 średnia kalarepa 
  • 2 duże marchewki 
  • 1 czerwona cebula 
  • mała puszka kukurydzy 
  • 1/2 pęczka pietruszki 
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka startego chrzanu (taki ze słoiczka)
  • sól i pieprz  

Do przygotowania surówki wykorzystałam Robot Panasonic MK-F800
Test urządzenia znajdziecie ----------->>>>> Tu


              Kapustę pokrój na ćwiartki. Kalarepkę i marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do urządzenia włóż tarczę do krojenia na plasterki. Ustaw program do krojenia warzyw na pięć kresek. Na początku pokrój kapustę, następnie zmień tarczę na duże oczka i zetrzyj marchewki, kalarepkę i cebulę. Warzywa przełóż do miski dodaj drobno pokrojoną pietruszkę i kukurydzę. Do kielicha blendera włóż wszystkie składniki sosu, ustaw program manualny przerywany na 2 kreski. Zmiksuj. Sos przelej do warzyw i porządnie wymieszaj.














Komentarze

  1. Takie surówki bardzo lubię :) Idealny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oby więcej takich surówek! Zapowiada się naprawdę fajnie.
    Nigdy nie miałam z nią do czynienia, ale wydaje mi się, że by mi zasmakowała
    Lubię tego typu propozycje.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bardzo takie surówki, widzę że robot kuchenny przygotowuje wszystkie potrawy to tak jaj u nas tzn do wszystkich potraw używamy wodę z naszego filtra redox :) Ta woda jest bardzo zdrowa i wzbogaca smak i potencjał zdrowotny naszej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie, dla mnie suróweczka do obiadu musi byc koniecznie, a taka jest naprawdę przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna, uwielbiam takie suróweczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. I takie surówki lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  7. super surówka :) świetny pomysł z dodaniem kalarepy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! Idealna do grzaneczek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok