Przejdź do głównej zawartości

Lody truskawkowe z syropem czarnego bzu




             Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu lody. Wystarczą 4 składniki bez żadnych zbędnych dodatków i polepszaczy. Lody wychodzą bardzo kremowe z lekką nutką syropu z czarnego bzu. Można je szybko i w bardzo łatwy sposób przygotować w domu. Wystarczą mrożone truskawki a z resztą składników pokombinować. Polecam!



Składniki: 
  • 500 g mrożonych truskawek 
  • 4 łyżki syropu z czarnego bzu 
  • 2 łyżki miodu albo golden syrup 
  • 200 ml śmietany kremówki 

Do przygotowania lodów użyłam urządzenia Panasonic MJ-L500
Test urządzenia znajdziecie ----------------->>>>>>>>>>>>>TU


                 Truskawki  wyjmij z zamrażarki i odstaw na 15 minut. Następnie polej syropem, śmietaną i miodem. Do urządzenia włóż nakładkę do mrożonek. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do urządzenia. Lody będą wychodzić przez jeden jak i drugi kranik. Tam gdzie zawsze wychodzą wióry lody będą zmrożone a tam gdzie leci sok lody będą bardziej płynne. Można to pomieszać razem albo zjeść osobno. Podajemy od razu.








Komentarze

  1. Bardzo apetyczne te lody :) Pysznie wyglądają, a urządzenie widać, że daje radę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio tego typu domowe lody robi bez przerwy :D Pychotka i świetny sprzęt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na wykorzystanie wyciskarki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uuu ale ciekawa kompozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne lody!
    Ja właśnie jestem na wakacjach, więc też sobie pozwalam na takie rozkosze dla smaku :)
    Nawet podobne pyszności wczoraj jadłam :)
    Buziaki!
    Pozdrawiam wyjazdowo :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz