Przejdź do głównej zawartości

Szybkie ciasto kokosowe z truskawkami


                


             Świetne ciasto, takie na szybko kiedy czas nagli a goście się zbliżają :) Ciasto jest wilgotne, puszyste i bardzo mięsiste.W cieście wyczuwalna jest nutka kokosowa co sprawia, że ciasto nie jest takie nudne ma w sobie to coś, co powoduje przyciąganie :) To przyciąganie jest niebezpieczne, ale bardzo przyjemne :) Truskawki i kokos uwielbiam to połączenie i chyba nigdy mi się nie znudzi :)

Do przygotowania ciasta użyłam blendera kielichowego marki Panasonic MX-ZX1800



Składniki:
  • 3 szklanki przesianej mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka mleka kokosowego 
  • 1 szklanka oleju 
  • 2 jajka temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki likieru kokosowego 
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • około 350 g truskawek 
Foremka: 36x24 cm


              Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe, powinny mieć złoty kolor. Przesyp na talerz. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Do dzbanka wlej mleko kokosowe, następnie wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodaj jajka, olej i likier. Zamknij dzbanek i włącz program Puree. Zacznij od 1 kreski, przemieszaj i stopniowo doprowadź do 5 kreski. Gdy wszystkie składniki ciasta się połączą wylej masę do natłuszczonej foremki. Ułóż truskawki a całość posyp wiórkami. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180 st.C.










Test Blendera kielichowego marki Panasonic MX-ZX1800 znajdziecie ----->>>>> TU


Komentarze

  1. Truskawkowe przyjemności-pycha! U mnie w parze z ciastem drożdżowym :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Jakie pyszne ciaso!
    Coś idealnego na weekendowy odpoczynek.
    Super! Lubię i kokos i truskawki!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokos i truskawki to ideale połączenie :) Ciacho świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokosowo- truskawkowe pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie, pyszne ciacho☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda :) Daj kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam połączenie truskawek z kokosem, więc jestem pewna, że ciasto bardzo by mi smakowało i być może wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowite ciasto. Właśnie kupiłam truskawki to może coś przyszykuję potem takiego. Dziękuje bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kokos i truskawki? Jestem na tak! Bosko wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kokos i truskawka - super połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok