Przejdź do głównej zawartości

Tarta ze szpinakiem i łososiem





           Sezon na szpinak w pełni. Uwielbiam go i mogłabym jeść codziennie zarówno w sałatkach jak i z makaronem, i białym serem. A czasami mam ochotę na tartę na kruchym maślanym spodzie z dodatkiem ryby i sera. Idealna na obiad albo na kolacje z kieliszkiem wina :)



Składniki: 

Spód:
  • 140g zimnego masła
  • 230g mąki krupczatki 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Nadzienie:
  • 180 g śmietany 18% 
  • 3 jajka 
  • 500 g świeżego szpinaku 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  •  1 kulka mozzarelli 
  • 50 g wędzonego łososia  
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia 

Forma do tart 24 cm


                 Spód: Na blat wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło i przemieszaj składniki nożem. Dołóż pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż na natłuszczoną foremkę, dociśnij do dna i boków formy. Włóż do lodówki na 30 minut.Ciasto przykryj pergaminem i wysyp obciążenie w postaci np. grochu, ryżu, orzechów, fasoli itp. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180C* na początek na 15 minut, potem wymnij obciążenie i włóż jeszcze na 10 minut. Lekko przestudź.
               Nadzienie: szpinak umyj i oderwij łodyżki. Cebulę i czosnek drobno pokrój. Na patelni podsmaż cebulę dodaj szpinak  i czosnek. Smaż około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z jajkami i szpinakiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wylej nadzienie na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż drobno pokrojoną mozzarelle i kawałki łososia. Piecz 20-25 minut w 180 st.C




Komentarze

  1. Uwielbiam tarty, a ta wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie próbowałam jeszcze takiej tarty.
    Wygląda bardzo apetycznie, no i jest taka treściwa. Jak lubię najbardziej.
    Trzeba teraz przetestować przepis, póki mam szpinak :D :D
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie. Chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tarty i mogę je piec, jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie robiłam tarty z łososiem. Ale szpinak uwielbiam więc warto spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tartę ze szpinakiem uwielbiam, a dodatek łososia to wspaniały pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok