Sezon na szpinak w pełni. Uwielbiam go i mogłabym jeść codziennie zarówno w sałatkach jak i z makaronem, i białym serem. A czasami mam ochotę na tartę na kruchym maślanym spodzie z dodatkiem ryby i sera. Idealna na obiad albo na kolacje z kieliszkiem wina :)
Składniki:
Spód:
- 140g zimnego masła
- 230g mąki krupczatki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 g śmietany 18%
- 3 jajka
- 500 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli
- 50 g wędzonego łososia
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Forma do tart 24 cm
Spód: Na blat wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło i przemieszaj składniki nożem. Dołóż pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż na natłuszczoną foremkę, dociśnij do dna i boków formy. Włóż do lodówki na 30 minut.Ciasto przykryj pergaminem i wysyp obciążenie w postaci np. grochu, ryżu, orzechów, fasoli itp. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180C* na początek na 15 minut, potem wymnij obciążenie i włóż jeszcze na 10 minut. Lekko przestudź.
Nadzienie: szpinak umyj i oderwij łodyżki. Cebulę i czosnek drobno pokrój. Na patelni podsmaż cebulę dodaj szpinak i czosnek. Smaż około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z jajkami i szpinakiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wylej nadzienie na podpieczony spód. Na wierzchu ułóż drobno pokrojoną mozzarelle i kawałki łososia. Piecz 20-25 minut w 180 st.C
Uwielbiam tarty, a ta wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie próbowałam jeszcze takiej tarty.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, no i jest taka treściwa. Jak lubię najbardziej.
Trzeba teraz przetestować przepis, póki mam szpinak :D :D
Pozdrowionka :)
Bardzo apetycznie. Chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty i mogę je piec, jeść codziennie!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam tarty z łososiem. Ale szpinak uwielbiam więc warto spróbować :-)
OdpowiedzUsuńTartę ze szpinakiem uwielbiam, a dodatek łososia to wspaniały pomysł:)
OdpowiedzUsuń