Przejdź do głównej zawartości

Sernik na zimno z mango, malinami na kokosowym spodzie





                Ach jak ja kocham takie połączenia :) Kokos, mango i malina coś wspaniałego. Serniczek na zimno z dodatkiem puree z mango i białą czekoladą. Na kruchym kokosowym spodzie, wykończony lekko kwaskowatymi malinami. Pyszota!



Składniki: 

Spód:
  • 300 g wafelków kokosowych 
  • 100 g masła 
Masa:
  • 2 jogurty greckie 2x400 g
  • 2 dojrzałe mango 
  • 100 g białej czekolady 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 6 łyżeczek żelatyny 
Dodatkowo:
  • 1 galaretka malinowa 
  • 250 g malin świeżych albo mrożonych  

Tortownica 24 cm


Wafelki zmiel w blenderze, dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj i wyłóż dno formy. Dociśnij i włóż do lodówki.
            Jogurty greckie wyłóż na sitko i włóż do lodówki na minimum 12 h. Miąższ mango zblenduj na gładkie puree. Jogurt włóż do miski, dodaj mango, cukier, startą na drobnych oczkach czekoladę i wymieszaj. Żelatynę zalej 80 ml wody i odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej i rozpuść. Po lekkim przestudzeniu połącz z masą. Gotowe nadzienie wylej na wcześniej przygotowany spód, włóż do lodówki.
            Galaretkę rozpuść w 450 ml wrzącej wody i poczekaj aż zacznie tężeć. Na masę wyłóż maliny i zalej tężejącą galaretką.



Komentarze

  1. Połączenie rzeczywiście bardzo ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na kawałek tego ciasta bardzo chętnie bym się skusiła :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik ideał! Kocham mango :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo dostojnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mango i kokos to cudne połączenie. Właśnie zajadamy batoniki o takim połączeniu i Twoim sernikiem również byśmy nie pogardziły ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, jaki egzotyczny ten serniczek! Chętnie bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ekstra sernik!
    No, no! Jestem pod wrażeniem.
    Nawet nie wiesz jakbym sobie teraz chciała osłodzić życie takim kawałkiem.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny serniczek, porywam duży kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok