Przejdź do głównej zawartości

Likier śmietankowo-pomarańczowy







           Przepyszny likier śmietankowo-pomarańczowy. Schłodzony będzie idealnym zakończeniem kolacji. Możemy też wlać do ładnej butelki i podarować w prezencie. Smakuje wyśmienicie ja lubię dodać do niego kostki lodu. 


Wspaniałych świąt Bożego Narodzenia
spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze

życzy Ola


Składniki: 
  • 350 g cukru 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 100 ml soku pomarańczowego 
  • 200 ml wódki 


             Do garnka/patelni z jasnym dnem wsyp cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier zacznie się rozpuszczać, zmniejsz płomień. Podgrzewaj cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Jeśli zrobią się gródki to się nie przejmuj. Wlej kremówkę, sok i delikatnie gotuj aż składniki się połączą a gródki cukru rozpuszczą. Na koniec wlej wódkę i krótko zagotuj. Po przestudzeniu wlej do butelki i włóż do lodówki.




Komentarze

  1. Ach, ależ musi być smaczny :) Sama likiery piję naprawdę bardzo rzadko, ale jeśli już to właśnie takie pyszne jak ten. Pozdrawiam przedświątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję:) Lubię takie smaki! Wesołych Świąt! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Likier to dla naszej mamy bo uwielbia takie słodkie alkohole :)
    Przepiękne zdjęcia w bajecznym klimacie!
    Zdrowych i wesołych :****

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki likier to fajny pomysł na świąteczny prezent :) z okazji zbliżających się Świąt życzę Ci wszystkiego co najlepsze i aby świąteczny nastrój trwał jak najdłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aleee bym skosztowała tego cuda<3

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały likier!

    OdpowiedzUsuń
  7. poproszę kieliszeczek! : )

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi smakować pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Dopr...

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpu...

Kruche ciasto z jagodami z pianką kokosową

      Fakt jest taki, że bardzo lubię połączenie jagód z kokosem i nigdy się na tym połączeniu nie zawiodłam. Tak jak w tym cieście, które jest bardzo kruche, delikatne w połączeniu z  jagodami i leciutką kokosową pianką tworzy przepyszne ciasto. Polecam, tym bardziej, że ciasto można przygotować bardzo szybko. Składniki: Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki  200 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  5 żółtek  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Pianka: 5 białek  90 g cukru + 2 łyżki  200 g wiórków kokosowych  125 ml kwaśnej śmietany 18%  Dodatkowo: 3 łyżki kaszy manny  200-250 g jagód  Foremka: 23x33 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona         Ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek, dodajemy pokrojone masło i żółtka. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 70% i 30%, mniejszą część zawijamy i wkładamy do zamrażar...