Przejdź do głównej zawartości

Karp po węgiersku






            Jest ryba po grecku może też być i po węgiersku. Karp pieczony jest w warzywach, wszystkie ich smaki przenikają do mięsa ryby dzięki czemu mięso jest delikatne i bardzo smaczne. Ryba jest bardzo smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno.



Składniki: 
  • 1 kg sprawionego karpia (bez głowy, ogona, łusek) 
  • 3 czerwone papryki 
  • 3-4 pomidory (zależy od wielkości) 
  • 3-4 cebule 
  • sól i pieprz 
  • jeśli chcemy żeby ryba była ostrzejsza w smaku to mała papryczka chili 


            Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Rybę pokrój na niewielkie porcje i oprósz z każdej strony pieprzem i solą. Pokrój warzywa: cebulę w krążki, paprykę w paseczki a pomidora na ćwiartki. Połowę  warzyw wyłóż dno naczynia na nich ułóż rybę i przykryj resztą warzyw. Przykryj folia i piecz w 160* z termoobiegiem przez 30-40 minut (długość pieczenia zależy od wielkości porcji).

*Rybę można przygotować dzień wcześniej





Komentarze

  1. Lubię węgierską kuchnię i z chęcią spróbowałabym tego karpia. Ach, nie do wiary, że Wigilia już tak niedługo.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, do tej pory u mnie najczęściej jest karp smażony, a taki pieczony bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie przepadamy za karpiem ale może dlatego, że jeszcze nie trafiłyśmy na dobrze przyrządzonego ;) Twój przepis jest interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Karpia w takim wydaniu nie jadłam;)
    U mnie obowiązkowo na stole wigilijnym pojawia się ryba w sosie śmietanowo-koperkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten sposób przygotowania ryby, jest wspaniały. Tym bardziej, że w domu nie ma zapachu ryby...
    pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok