Przejdź do głównej zawartości

Rolada biszkoptowa z makiem i wiśniami






             Podsyłam Wam kolejny przepis na ciasto. Tym razem jest to rolada biszkoptowa przełożona masą makową z dodatkiem wiśni. W tym całym przedświątecznym zabieganiu nie zawsze mamy dużo czasu dlatego zawsze w zanadrzu trzeba mieć przepis na łatwe, szybkie w przygotowaniu ciasto, z fajnym efektem i co najważniejsze smaczne. 




Składniki: 

Biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 6 łyżek cukru 
  • 10 łyżek mąki 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cukier puder do oprószenia 
Masa makowa:
  • 100 g mielonego maku ( użyłam backmit)
  • 400 ml mleka 
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego   
  • 50 g cukru 
Dodatkowo:
  • 250-300 g wiśni z kompotu albo frużelinę wiśniową, może być też dżem z kawałkami owoców 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • jeśli ciasto dłużej postoi to śmietan-fix do śmietany
  • wiśnie do dekoracji 

Foremka 39x35 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona 


           Biszkopt: Białka ubij na sztywno następnie partiami dodawaj cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku i na koniec dodaj olej. Delikatnie mieszając wsypuj mąkę i sodę. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj  włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnozłoty. Ciepły biszkopt połóż na deskę albo ściereczkę i delikatnie oderwij pergamin. Dużą ściereczkę oprósz cukrem pudrem i  delikatnie zwiń (razem ze ściereczką!) i odłóż do przestudzenia.
         Masa makowa: 300 ml mleka wlej do garnka, wsyp mak i zagotuj. Do szklanki wlej pozostałe mleko, dodaj proszek budyniowy i cukry. Wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Gorącą masę rozsmaruj na biszkopcie. Chwilę odczekaj (2-3 minuty) i na masie makowej rozłóż równomiernie wiśnie. Zwiń roladę i włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, zrób rozetki z bitej śmietany a na wierzchu ułóż wiśnie.





Komentarze

  1. Rolada makowa to niewątpliwie jedno z obowiązkowych, wigilijnych ciast! W tym roku także zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetyczna;) Śliczne zdjęcia! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, jak widzę już taką roladkę to czuję święta prawie tak mocno, jakby wigilia miała być jutro ;)
    Pyszna ta roladka, wygląda wspaniale.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok