Przejdź do głównej zawartości

Pomarańczowy makowiec na czekoladowym spodzie





                 O jacie, makowiec jest mega! Wyszedł w smaku lepszy niż to sobie wymyśliłam. Niby takie proste połączenie składników a efekt końcowy zaskakuje. Wymyśliłam sobie makowca na czekoladowym spodzie a że to było zbyt nudne postanowiłam dodać coś jeszcze. Tym czymś jest smak pomarańczy. Najbardziej świąteczne połączenie smaków mak, czekolada i pomarańczo :D To jest to koniecznie dopiszcie do świątecznej listy przysmaków.




Składniki: 

Masa makowa:
  • 400 g mielonego maku (użyłam backmit) 
  • 400 ml soku pomarańczowego 
  • 3 jajka 
  • 200 g cukru 
  • 120 g rozpuszczonego masła 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao 
  • skórka z 3 pomarańczy 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy 
Spód:
  • 150 g masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 120 g cukru 
  • 4 jajka 
  • 1 łyżka kakao  
  • 2 łyżki mąki 

Foremka  36x26 cm


            Masa makowa: mak zalej sokiem i podgrzewaj aż się zagotuje. Zmniejsz temp. i podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty. Ostudź. Wszystkie składniki masy włóż do miski i porządnie wymieszaj.
            Spód: do miski włóż masło i połamaną czekoladę. Miskę ustaw nad garnkiem z parującą woda i rozpuść.Ostudź. Do miksera wbij jajka i zacznij ubijać, pomalutku wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać cukru. Cały czas ubijając wlej cienkim strumykiem masło. Dodaj kakao, mąkę i wymieszaj. Masę przełóż do foremki, wyrównaj i podpiecz 15 minut w 180*C. Na spód wyłóż masę makową i włóż z powrotem do piekarnika na 35-40 minut.

* Jeśli chcesz użyć zwykłego maku należy: zalać mak 1l soku pomarańczowego i gotować przez 30 minut. Następnie ostudzić, przecedzić i zmielić 3-krotnie. Do maku dodaj wszystkie pozostałe składniki (soku już nie dodajemy) wymieszaj i wyłóż na ciasto.






Komentarze

  1. Musi być bardzo wilgotne. Kocham takie ciasta. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz sobie wyobrażam jakże on musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda i tak pewnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Woow, wgląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makowiec to ja z apetytem zjem w każdej, absolutnie każdej postaci. Mniam, mniam - wspaniały :) Poproszę kawałeczek!
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie makowe ciasta, świetna alternatywa dla tradycyjnego makowca

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok