Przejdź do głównej zawartości

Brzdąc





             Po rogalach marcińskich i babce poznańskiej jest to kolejne bardzo popularne w Wielkopolsce ciasto. Można je kupić w prawie każdej cukierni. Przepis na Brzdąca bardzo się zmienił, ciasto które możemy  teraz kupić czy znaleźć na nie przepis w internecie jest inne od tego, które piekli kiedyś. A chodzi mi o masę, masę maślaną zamieniono na masę śmietankową. Ja, skorzystałam ze starego przepisu i zrobiłam Brzdąca tradycyjnego z masą maślaną, nasączonego mocną herbatą z dodatkiem wódki. Oj jest różnica wierzcie mi warto jest poświęcić trochę więcej czasu i dodać trochę więcej kalorii i upiec tego Brzdąca.
Trzy nasączone biszkopty przełożone kremem maślano-czekoladowym takie proste a w smaku rewelacja. Do świątecznej kawy będzie pasować idealnie :D



Składniki: 

Biszkopty:
  • 9 jajek 
  • 9 łyżek cukru 
  • 3 łyżki oleju 
  • 13,5 łyżki mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na 1 biszkopt 
Krem:
  • 3 żółtka 
  • 200 ml mleka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 2 łyżki kakao 

Poncz:
  • 200 ml mocnej herbaty 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 25 ml wódki 

Tortownica 20-21 cm


              Biszkopty: 3 białka ubij na sztywno dodaj 3 łyżki cukru i ubijaj aż cukier się rozpuści. Dodaj 3 żółtka i 1 łyżkę oleju. Delikatnie wmieszaj 4,5 łyżki mąki i proszek. Przelej masę do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 12 minut w 180*C. Po lekkim ostudzeniu odklej ciasto od pergaminu i przewróć na druga stronę. Tak samo upiecz 2 pozostałe biszkopty.
              Krem: Do garnka włóż żółtka, cukier, mleko i mąkę. Podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Przyklej do budyniu kawałek foli spożywczej i odstaw do ostudzenia.
W misce ucieraj masło dodaj kakao i partiami dodawaj budyń.
Do letniej herbaty dodaj cukier, wódkę i wymieszaj. Herbatą nasącz biszkopty. Biszkopty przełóż masą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Przechowuj w lodówce do 4 dni.





Komentarze

  1. ale fajna nazwa ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawać mi tu tego brzdąca! W weekend nie jadłam żadnego domowego ciasta i teraz mam niedosyt. A tu takie pyszności serwujesz, że aż trudno się im oprzeć.
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna nazwa i jak ładnie do tego wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzdąc to mega ciacho :) Baaardzo je lubimy a tak dawno nikt w naszej rodzinie go nie robił.... trzeba to zmienić na święta i komuś podsunąć ten pomysł! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pyrką i tez piekę brzdaca tradycyjnie,biszkopt bez proszku,masa maślana- tyle,że używam mąki pszennej i teraz przeszłam na maslo roślinne.I dodaję jednak 2 ubite z cukrem jaja do kremu.Po 3 lyzki:mąki pszennej i cukru rozpuszczone w mleku dodać do zagotowanego mleka,ostudzić.Utrzeć maslo rosl.dodawać lyżkami papke,+ 3 łyżki kakao, Ubić 2 jaka z cukrem,dodawac na koncu.Można posypac wiorkami kokosowymi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok