Przejdź do głównej zawartości

Piernik z kaszą gryczaną przełożony powidłami





                Kasza gryczana nie tylko do zraza, ale też świetnie pasuje do ciasta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i osoba niewtajemniczona na pewno nie poczuje kaszy. Smakuje jak dobry murzynek a jeśli dodamy przypraw korzennych przeobrazimy je w bardziej świąteczne ciasto. Takim pysznym dodatkiem do ciasta są powidła i gruba warstwa polewy czekoladowej. Kasza gryczana zawiera dużo białka i jest pełna błonnika, soli mineralnych i witamin. Dlatego jeśli zjemy 2 albo 3 kawałki nie miejmy wyrzutów sumienia :D




Składniki:
  • 180 g kaszy gryczanej 
  • 5 jajek 
  • 180 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 120 g mąki gryczanej 
  • 150 g masła 
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 20 g masła 
  • 50 ml kremówki albo mleka 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
 Dodatkowo:
  • 200 g powideł śliwkowych 
  • około 20 g czekolady 

 Foremka keksówka 30x11 cm natłuszczona i oprószona bułką tartą



               Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, przestudź a następnie zmiel albo zblenduj. Wymieszaj razem mąkę, sodę i przyprawy korzenne.
Do miski włóż połamaną czekoladę i masło. Miskę ustaw nad garnkiem z parującą wodą rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź. Do miski wbij jajka i zacznij ubijać. Pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż  masa będzie puszysta a pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru. Cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło i dodawaj po łyżce kaszę. Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę. Przełóż do keksówki i piecz do suchego patyczka około 45-50 minut w 180*C z termoobiegiem albo 200*C bez termoobiegu. Po lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto z foremki. Przestudź do końca.
              Przetnij ciasto na pół, rozsmaruj powidła i złóż z powrotem. Przygotuj polewę: wszystkie składniki włóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź i poczekaj aż masa trochę zgęstnieje. Polej ciasto a na wierzchu posyp startą czekoladą.





Przepis z moimi zmianami pochodzi z cukierni Lidla

Komentarze

  1. Musi być pyszny. Choć piernika z kaszą gryczaną jeszcze nigdy nie jadłam, sądzę, że byłby pyszny. Tak pięknie jest podany, tak smakowicie wygląda... Tylko siadać i jeść.
    Pozdrawiam. Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wpadłabym, żeby dodać kaszę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wersja :) Piernik na pewno smakuje obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa wersja piernika, na pewno chciałabym takiego spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłyśmy już kiedyś ciasto piernikowe z kaszą gryczaną i było cudne :) Gryka z korzennymi przyprawami łączy się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok